sreda , 24 aprila 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Nema uspješne sezone u ski-centrima bez vještačkog snijega

Nema uspješne sezone u ski-centrima bez vještačkog snijega

Mogu li ulaganja u skijališta biti opravdana ukoliko se uskoro ne budu uradili sistemi za vještačko osnježavanje, pitanje je na koje se odgovor sam nameće. U doba globalnog otopljavanja, sa ski-centrima na nadmorskoj visini ispod dvije hiljade metara, gotovo je nemoguće imati uspješnu sezonu od 100 skijaških dana. Sa stručnjacima iz Slovenije, koji su lideri u proizvodnji topova za vještački snijeg, ekipa televizije Crne Gore razgovarala je u Mojkovcu. Poručuju da bez vještačkog snijega više nema uspješnih turističkih centara.

Vlasnik firme za proizvodnju topova za vještački snijeg Saša Kranjc, istieč da se ne može bez sistema za vještački snijeg.

„Ne može bez toga, snijega će imati u februaru, martu, ali u decembru se mora praviti“, kaže Kranjc.

I u skijalištu Žarski koje još uvijek nije završeno saglasni su da bez topova za vještački snijeg nema uspjeha.

„S obzirom da se ovakve godine kao što je ova bila, ponavljaju i svake treće četvrte imamo slabe zime sa malo snijega, nama je neophodno da nabavimo ovaj sistem“, kaže Ljubomir Vukadinović iz Skijališta CG – Ski-centar Žarski.

Slovenačka firma koja je lider u proizvodnji sistema za vještačko osnježavanje, otvorila je izložbeni prostor u Mojkovcu. Predstaviće benefite proizvodnje vještačkog snijega. Skijališta se više neće oslanjati samo na sijanje već i akumulaciona jezera potrebna za ove sisteme koja bi ljeti bila atrakcija.

„Ovo se više ne zove zimski turizam, već alpski, planinski turizam, jer ima primjera da skijališta zarade i do 70 odsto prihoda ljeti“, kaže Kranjc.

A da za to ima potencijala uvjerili su se slovenački stručnjaci. Kranjc ističe da ono što je vidio juče recimo na Žabljaku je nešto što sigurno nema na prostoru Balkana.

„Nije veliki, ali je ubitačno lijep“, smatra Kranjc.

Iako se godinama priča o ovim sistemima, posao ni na jednom skijalištu nije pri kraju. U Kolašinu je u toku tender za izvođača radova za vodosnabdijevanje, a kada će naš najveći ski centar dobiti topove još uvijek se precizno ne zna.

„U toku je druga faza razvojnih projekta i vjerujem da to treba riješiti infrastrukturno, infrastrukturne probleme. Mi se nadamo i nastojećemo da to bude u 2024. i 2025“, kazala je Olivera Popović iz Ministarsta ekonomskog razvoja i turizma.

To što će naša skijališta još sačekati na ove sisteme ne mora da bude loše, kažu slovenački stručnjaci, jer su novi sistemi sa akumulacionim jezerima znatno isplativiji i pružaju više mogućnosti.

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Haris Đurđević novi načelnik Regionalnog centra bezbjednosti „Sjever“

Kolegijum Uprave policije je, sagledavajući potrebe službe, danas donio odluku o kadrovskim promjenama, saopšteno je …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.