petak , oktobar 15 2021
Početna / Vijesti / Društvo / Nepoželjni kaktusi u Biblioteci predmet komentara na fejsbuku

Nepoželjni kaktusi u Biblioteci predmet komentara na fejsbuku

 

Nesvakidašnji događaj desio se početkom oktobra u Pljevljima kada su kaktusi postali tema za diskusiju na društvenim mrežama. Pljevljak Danko Radovanović, koji je član Narodne biblioteke “Stevan Samardžić” od 1967. godine, a Biblioteci je poklonio 1350 knjiga, u toj ustanovi je zaposlen 24 godine kao knjižnjičar na Dječijem odjeljenju, našao se u “zemlji čuda” zbog 73 saksije kaktusa, kojima je u martu ove godine, oplemenio prostor ove javne ustanove. Danko je saksije kaktusa rasporedio na prozorima Biblioteke, po odjeljnjima ove ustanove:  u dječijoj Čitaonici,  Zavičajnom odjeljenju, Čitaonici za odrasle i pozajmnom odjeljenju a određenju količnu je poklonio koleginicama i korisnicima usluge Biblioteke koji su izrazili želju za kaktusima.  Iako se trenutno nalazi na bolovanju Danko je od direktorice Biblioteke Đine Bajčete dobio naredbu, 8. oktobra, tj. naređenje da u roku od tri dana ukloni iz Biblioteke kaktuse koje je “samovoljno, bez pitanja i odobrenja donio i uzurpirao radni prostor  Biblioteke”.

Danko, je član Savjeta Biblioteke od aprila 2021. godine, kaže da je iznenađen tim naređenjem jer je direktorica  Bajčeta jedina osoba od koje je čuo negativno mišljenje  “da štete knjigama i da stvaraju vlagu”. Danko kaže da je konsultovao restauratora i konzervatora Nacionalne biblioteke “Đurađ Crnojević” na Cetinju koji je rekao da su kaktusi“ stvarno ukras , je li Bog dao da neko ovo donese i njeguje u ovakvom tipu ustanove” uz opasku da “kaktusi jedino mogu štetiti knjigama ako knjigu staviš na kaktus”.

Naredbu smatram nezakonitom, kaže Danko dpdajući da je naređenjem osporeno njegovo prvo na žalbu I zakonsko pravo na pravni lijek, zagarantovan Ustavom CG. O svemu navedenom sam putem vajbera obavjestio direktoricu Đinu Bajčetu, I dostavio mišljenje stručnog lica pravne struke I zamolio je da ubuduće ostane u domenu svoje stručnosti I znanja I da ne donosi naredbe- Naređenja koja nemaju pravnog osnova.

“Naredbu broj 244 donijetu 8.10.2021. godine smatram nezakonitom.
Naredba je donijeta pozivanjem na Statut biblioteke i Pravilnik o organizaciji i sistematizaciji, međutim istim nije predviđeno da direktor biblioteke ima pravo da donosi podzakonske pravne akte. Takođe, istakao bih da je naredba sporne pravne prirode budući da ste narušili moju pravnu sigurnost uskraćivanjem prava na pravni lijek, a koje je garantovano Ustavom CG.
Najzad, posebno bih napomenuo da sam do daljeg na bolovanju te da rok nije utvrđen prema svim okolnostima konkretnog slučaja čime niste postupali u skladu sa obavezom koja vam se nameće kao licu koje je procjenjivalo konkretni rok”, navodi se u odgovoru direktorici Bajčeta.

Kao ljubitelj kaktusa Danko posjeduke preko 100 vrsta kaktusa, koje rado poklanja. Kod kuće trenutno gaji oko 40 kaktusa .

“Kaktus je moćan cvijet, otporan, raste u prostoru gdje vlada oskudica vode, ne zahtjeva mnogo truda a čovjeka nagradi najljepšim cvijetom, sa divnim bojama,  tek kada mu pružite bezgraničnu ljubav, a zbog toga što izdržava i najsurovije uslove, kaktus se smatra simbolom majčinske ljubavi. Kada procvetaju, to su najlepši ukrasi svakog prostora. Kaktus potiče od grčke reči i znači „izdržljivost“. Bodlje kojima je obložen kaktus služe akumulaciji vode koja im je potrebna da bi preživjeli, priča Danko koji voli prirodu pa je tri puta na lokalnom nivu od opštinske komisije za uređenje prostora dobijao nagradu za najbolji voćnjak u gradu.

Kaktusi na prozoru Biblioteke
Kaktusi na prozoru Biblioteke

Direktorici Biblioteke poslali smo pitanje zbog čega je donijeta naredba o uklanjanju kaktusa I koja je pravna pouka ukoliko se ne postupi po naredbi ali odgovor još nije stigao.

Kaktusi pripadaju familiji Cactaceae, na svijetu postoji čak oko 130 rodova i čak 1.750 poznatih vrsta kaktusa.

 

Screenshot_20211010_152232_com.viber.voip

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

kotlarnica

EPCG donirala ugalj za pljevaljsko „Grijanje“

Nakon informacije da je gradska kotlarnica u Pljevljima ostala bez isporuke uglja i da bi …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *