ponedeljak , septembar 28 2020
Početna / Vijesti / Društvo / Nevjerica koliko mržnja može da zaslijepi razum i pamet

Nevjerica koliko mržnja može da zaslijepi razum i pamet

Nakon večernje službe, prazničnog bdenija u Crkvi Svete Petke, oko stotinak vjernika, predvođenih predstavnicima Srpskog kulturnog centra “Patrijarh Varnava” u čijoj organizaciji je trebalo da se održi svečana Akademija večeras u Domu vojske, a koju je pljevaljska vlast zabranila – prošetalo je mirno u znak protesta do zgrade Opštine gdje su zapalili svijeće. U nevjerici koliko mržnja može da zaslijepi razum i pamet, vjernici su sa čuđenjem posmatrali brojne policijske patrole koje su večaras bile gotovo na svakoj raskrsnici.

Plakat za akademiju Svijeće ispred opštine

Inače, pljevaljska vlast danas je povukla saglasnost koju je juče izdala Srpskom kulturnom centru “Patrijarh Varnava” za održavanje svečane Akademije u čast krsne slave Svete Petke i 100 godina od oslobođenja  i ujedinjena Crne Gore i Srbije.

Akt o zabrani potpisao je sekretar Sekretarijata za društvene djelatnosti Mersudin Halilović,  uz izgovor da je korišćenje sale zatraženo samo za Akademiju povodom krsne slave grada Svete Petke.

–  Obavještavamo Vas da povlačimo saglasnost o ustupanju sale Doma vojske Crne Gore za navedenu Svečanu akademiju, zato što je događaj koji planirate, po svojoj sadržini suprostavljen državnim tekovinama Crne Gore i nije primjeren ni istorijskom ni savremenom trenutku Crne Gore i Pljevalja – navodi se u obrazloženju.

Predsednik SKC „Patrijarh Varnava“ Božidar Jelovac kazao je medijima da su vlasti čekale zadnji dan, odnosno nešto manje od deset sati od održavanja skupa, da ih obavijeste da povlače saglasnost o korišćenju sale Doma vojske.

– Srpski kulturni centar „Patrijarh Varnava“ izražava ogorčenje zbog zabrane Svečane akademije povodom krsne slave Pljevalja Svete Petke i 100 godina od oslobođenja i ujedinjenja Crne Gore i Srbije. Ne prihvatamo izgovor da je zabrana, izrečena 9 sati prije održavanja Akademije, usledila jer u zahtjevu nije pomenuta stogodišnjica oslobođenja i ujedinjenja, što je apsurd, jer je crkva Svete Petke sagrađena upravo u spomen na oslobođenje Pljevalja 1912. i 1918. godine, na dan Svete Petke i konačno oslobođenje i ujedinjenje Crne Gore i Srbije! Svake godine ovaj značajni datum naše istorije se upravo i slavi na ovakav način i sa ovakvom konotacijom – proslava krsne slave Pljevalja i oslobođenja i ujedinjenja Crne Gore i Srbije 1918. godine – kazao je Jelovac dodajući da će naredne sedmice podnijeti krivičnu prijavu protiv Halilovića zbog diskriminacije.

“Halilović je svjesno napravio opstrukciju ovog skupa. Srbi su u Pljevljima većinski narod i moraju imati prava kao ostali”, istakao je Jelovac.

Na Akademiji je trebalo da govori i Njegovo preosveštenstvo episkop mileševski Atanasije, predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća Crne Gore Momčilo Vuksanović, akademik Ljubomir Zuković, a u kulturnom programu su trebalo da učestvuju izvođači  iz Crne Gore, Srbije i Republike Srpske.

Plakat za akademiju

 

 

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

aleksa

VLADIKA ATANASIJE ČESTITAO BEČIĆU IZBOR ZA PREDSJEDNIKA SKUPŠTINE CRNE GORE

Episkop Mileševski Atanasije uputio je čestitku Aleksi Bečiću povodom izbora za predsjednika Skupstine Crne Gore. …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *