ponedeljak , 27 maja 2024
Početna / Vijesti / Društvo / NKT: Pojašnjenje dodatnih mjera o ograničenju kretanja

NKT: Pojašnjenje dodatnih mjera o ograničenju kretanja

Izvor: kolektiv.me

 

Nacionalno koordinaciono tijelo pojasnilo je dodatne mjere o ograničenju kretanja, koje se odnose da više od jedna osoba ne smije da se nađe na javnim površinama.

Na pitanje građana da li se prisustvo više od jedne osobe odnosi na redove pred prodavnicama ili se ne računa da je to prisustvo više lica, ako su na udaljenosti od dva metra, u NKT-u objašnjavaju da se to ne odnosi.

“Ne odnosi se, sve dok dvije osobe održavaju distancu od najmanje dva metra na bilo kojoj javnoj površini, uključujući i redove ispred prodavnica”, kazali su u NKT-u.

Oni su odgovorili i na pitanje da li je dozvoljeno povesti dijete starije od 12 godina ili stariju odraslu osobu kod doktora ili će doktor doći kući.

“Pomoć starim i iznemoglim osobama, uključujući i odlazak kod ljekara, trebe da bude dozvoljen uz pratnju druge odrasle osobe, idealno člana porodice ili njegovatelja. Poželjno je da postoji potvrda o zakazanom pregledu, kako bi se mogla provjeriti istinitost navoda. U slučaju da se radi o akutnom stanju ili nepokretnoj osobi, zdravstvena njega će se pružiti u kući ili stanu”, savjetuju u NKT-u.

Ističu da se samo jedno dijete od 12 godina može izvesti napolje, iako je, na primjer, roditelj sam (npr. blizanci, bebe ili baš mala djeca ).

“Samo jedno dijete može biti na javnoj površini, uz obaveznu pratnju roditelja/staratelja. Posebno zbog zloupotrebe i drastičnog kršenja ranije donijetih naredbi”, navode u NKT-u.

Na pitanje da li se krši naredba ako se nađe dvoje odraslih na parkingu, na primjer pri ulasku u porodični auto, u NKT navode da se naredba u dijelu motornih vozila nije mijenjala.

“Poželjno je da se održava distanca, prilikom ulaska u automobil”, ističu u NKT-u.

Građane je interesovalo i da li se naredba o ograničenju kretanja od 19 do 5 časova odnosi i na privatna dvorišta i terase u prizemnim kućama.

“Izlazak u dvorište kuće sa jednim domaćinstvom nije kršenje naredbe, jer se ne radi o javnoj površini”, ističu u NKT-u.

 

IMG-e155622fce1164ac22b99a3948e99beb-V

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Konkurs za ucesnike Inzenjerske skole u Pljevljima

NVO “Korak sa naukom”KSAN poziva sve zainteresivane ucenike da se prijave na konkurs za besplatnu …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.