sreda , 30 novembra 2022
Početna / Vijesti / Društvo / Novi mladi šampion

Novi mladi šampion

maid 1

Razdragani dječak, veselog pogleda i umiljatog osmjeha, ima samo 11 godina, a velike rezultate iza sebe. Intilegentan i nadasve talentovan za muziku, svira klavirnu harmonuku tri godine, a sa svakog takmičenja donosi samo prve nagrade. U razgovoru djeluje zrelije u odnosu na godine, ali i pored svih uspjeha koje postiže u muzici u školi je odličan đak, matematiku posebno voli, trenira košarku u KK “Pljevlja”, a voli i da se druži sa vršnjacima.

Maid Bojadžič, učenik četvrtog razreda niže muzičke škole u klasi profesora Nemanje Potparića i šestog razreda osnovne škole “Salko Aljković”, zahvaljujući talentu sve obaveze sa lakoćom obavlja. Pored muzike kojoj je najviše posvećen ima vremena i za vožnju bicikla sa drugarima, odlaske na rođendane.

– Upisao sam Muzičku školu na nagovor majke koja me savjetovala da sviram klavir. Počeo sam da sviram harmoniku zato što mi se svidjelo kako zvuči i koju sve vrstu muzike može da izvede. Shvatio sam da mi dobro ide i nastaviću i dalje da sviram. Nagrade su mi podstrek da idem dalje, da vježbam i da se takmičim – kazao je Maid koji je prošle godine osvojio prva mjesta na međunarodnim takmičenjima u Beogradu i Tivtu, a ove godine u Beogradu, Ugljeviku, Sarajevu, Državnom takmičenju u Herceg Novom i Svjetskom u Sloveniji.

Maidu ništa nije teško, ni da vježba kući po dva sata dnevno sviranje na harmonici, dva puta nedeljno u Muzičkoj školi, ni takmičenja za koja se posebno sprema, kao ni obaveze  u osnovnoj školi. Maidu su najveća podrška profesor Potparić, majka Dženana, otac Enes i brat Adin, koji je ove godine upisao nižu muzičku školu i kome je brat uzor.

– Djeca su osjetljiva i samo osmišljenim programom rada može se njegovati talenat i postizati uspjeh. Djecu bi trebalo pustiti da se oprobaju u svemu, dati im krila, ponuditi nekada ono što ne traže, jer samo dijete ne zna. Maid je upisao Muzičku školu na moj nagovor, jedno vrijeme trenirao karate ali mu je to oduzimalo dosta vremena. Roditelji su tu da djecu podrže, i da ih guraju kroz život dok ne porastu. Meni ništa nije teško kada Maid vraća ovakvim rezultatima. Ja i suprug se trudmo da mu obezbijedmo sve što je u našoj moći. Ne bih željela da prebrzo odraste jer velika je odgovornost uspjeh i slava u njegovim godinama  – istakla je Maidova majka Dženana, učiteljica u OŠ “Salko Aljković” i dodala da pored profesora i ona prati Maida na svim takmičenjima i da ima veću tremu nego Maid.

– Kada vježba kod kuće voli da sam pored njega. Osjeća sigurnost jer zna da ga pratim i da ću mu ukazati na greške koje uočim. Nije lako iznijeti sva takmičenja i svirati pred takvim eminentnim stručnjacima iz svijeta muzike. Svako njegovo takmičenje je borba sa vukovima, jer Maid svira na školskoj harmonici, a potreban mu je ozbiljniji instrument. Svaki član žirija kaže da je natprosječno talentovan u odnosu na njegovu kategoriju, ali instrument ga ograničava. Mnogo bi značilo da kupimo makar polovni – naglasila je Dženana. Kako je istakla,  podrška Sekretarijata za društvene djelatnosti i predsjednika opštine mnogo im znači, jer su potrebna velika finansijska sredstva za Maidova putovanja na takmičenja.

Maid je imao tremu na sceni kada je prvi put nastupao. Koljena su mu klecala, ali to se nije primijećivaolo. Trudio se da se koncentriše i ne gleda u žiri.

– Više nemam tremu. Kada stanem na scenu smislim kojom ću brzinom početi da sviram i počinjem kada meni odgovara. Ponosan sam što sam upoznao takva imena kao što su Miljan Bjeletić, Jurij Šiškin… od kojih sam dobio samo pozitivne komentare – kazao je Maid. Kako je Maid krenuo za tri godine bavljenja muzikom da ređa uspjehe ne sumnjamo da će za koju godinu Maidovo ime biti poznato ne samo u muzičkim vodama Crne Gore već i svjetskim. Maidu želimo uspješnu karijeru koju zaslužuje jer se uvijek isplate talenat, rad i volja koju iskazuje.

S.Z.

 

maid 2

 

Za ponos roditelja, grada i države

 

Talentovanog dječaka Maida Bojadžića ugostio je Mirko Đačić predsjednik opštine, 16. jula u Kabinetu kako bi mu simboličnom nagradom – knjigom i tkanicom iskazao poštovanje i podršku u daljem radu. Đačić je istakao da je prava rijetkost za tako malog dječaka da osvaja prva mjesta gdje god da se pojavi.

– Pljevlja su dobila novog mladog šampiona. Siguran sam da će Maidu svi ovi trofeji biti podsticaj za dalja takmičenja. On je pokazao superiornost i ineteligenciju,  a nama preostaje da ga i dalje podržavamo da bi njegovi uspjesi u budućnosti bivali sve veći – kazao je Đačić.

Nemanja Potparić, profesor koji je mnogo doprinio Maidovom uspjehu, naglasio je da se Maid od početka istakao od svoje generacije. Uslovi u Muzičkoj školi su korektni ali bi Maidu trebalo obezbijediti ozbiljniji instrument da bi mogao da nastavi takmičenja. Zahvaljujem opštini, Sekretarijatu za društvene djelatnosti, a najviše predsjedniku opštine bez čije pomoći ne bismo otišli na Svjetsko prvenstvo u Sloveniji – kazao je Potparić.

Maid je naglasio da mu je profesor Potparić uzor kao i njegov duo NeSte sa kojim nastupa na svjetskim pozornicama. Profesor mu mnogo pomaže i njihov odnos nije samo profesionalni već i prijateljski. Kada je na nastupima profesor je dostupan Maidu za časove preko skajpa za sva objašnjenja i nedoumice.

 

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Sklonište u Pljevljima bez osnovnih uslova za život: Struja isključena, beskućnici se smrzavaju

U kući koju Pljevljaci nazivaju skloništem za beskućnike, trenutno borave tri lica bez mogućnosti da …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.