petak , 21 juna 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Novi oglas za direktora Rudnika uglja

Novi oglas za direktora Rudnika uglja

Odbor direktora juče je raspisao oglas za čelno mesto u najvećoj pljevaljskoj kompaniji.

Odbor direktora Rudnika uglja (RUP) raspisao je juče oglas za izbor izvršnog direktora najveće pljevaljske kompanije, nakon što je to mjesto ostalo upražnjeno poslije smjene Milana Lekića sa te funkcije krajem avgusta.

Prethodni, raspisan sredinom septembra je poništen, nakon što je smijenjen tadašnji Odbor direktora. Za razliku od prvog roka za podnošenje prijava smanjen je sa 15 na svega tri dana, a izvršni direktor se bira na period od četiri godine.

Pored opštih uslova predviđenih Zakonom o radu, kandidat mora da ima najmanje VII-1 stepen stručne spreme društvene ili tehničke struke i radno iskustvo od najmanje pet godina u struci.

Lekić, koji je na čelu RUP-a bio od 12. aprila 2021. izmenjen je nakon što je inspekcija rada utvrdila da je za izvršnog direktora izabran bez konkursa, iako je to bila zakonska obaveza.

Nakon smjene Lekića za vršioca dužnosti izvršnog direktora izabran je Alen Štulić , kadar Demokratske Crne Gore.

Lekić je „Vijestima” juče rekao da će se prijaviti na konkurs i da prikuplja potrebnu dokumentaciju.

Smjena Lekića povukla je i smjenu tadašnjeg predsjednika Odbora direktora Dušana Janjuševića , za koju je inspekcija rada, po Lekićevoj prijavi, utvrdila da on nije izabran na tu funkciju u skladu sa Statutom kompanije jer nije imao najmanje tri godine iskustva u struci.

Elektroprivreda (EPCG) je potom izabrala novi Odbor direktora, ali nedugo zatim je jedan od članova Bojan Krvavac iz Demokrata podnio ostavku zbog sukoba interesa, pa je nedavno ponovo izabran novi sastav u kojem nema predstavnika Demokrata. Državna energetska kompanija je stopostotni vlasnik najveće pljevaljske kompanije.

Članovi novog Odbora direktora Rudnika uglja su Tanja Šljivančanin (URA), Nikola Miličić (URA), Emir Bidžan (BS), Tamara Cmiljanić (SNP) i Miloš Ostojić (SNP).

Lekić je prvi put na čelu kompanije došao po Zakonu o privrednim društvima. On je prethodno radio u pljevaljskom Vodovodu iz kojeg je otišao sa otpremninom od 8.000 evra. „Vijesti” su iz nezvaničnih izvora objavila da on nije mogao zasnovati radni odnos u RUP-u dok se ne vrati otpremninu. Lekić je „Vijestima” potvrdio da je otpremninu uzeo, ali tek krajem 2016. i da nije znao da je stupio u funkciju izvršnog direktora Rudnika u aprilu 2021. potencijalno prekršio Zakon o zaradama zaposlenih u javnom sektoru koji predviđa da se ona mora vratiti ako je radni odnos zasnovan u roku kraćem od pet godina od kada je uzeta.

Izvor-vijesti

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Predsjednik Skupštine CG Andrija Mandić posjetio Srednju stručnu školu u Pljevljima

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić danas je posjetio Srednju stručnu školu (SSŠ), razgovarao sa …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.