sreda , 28 februara 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Novim ulicama davati nova imena, a stara ne dirati

Novim ulicama davati nova imena, a stara ne dirati

Predizborna takmičenja kroz nazive ulica

U prvoj polovini nove godine od nekih subjekata u opštiini su pokrenute inicijative o promjeni naziva ulica ili davanja novih imena u našem gradu. Savez boraca NOR-a 1941-1945. godine i njegovo rukovodstvo u principu podržava takve inicijative jer je i prije nekoliko godina bio inicijator, a Skupština je to  prihvatila za davanje imena ulica revolucionara iz našeg kraja.

Savez boraca NOR-a osnovan 1948. godine, a čije tradicije nastavlja Savez boraca NOR-a 1941-1945. godine je bio stalni inicijator za podizanje 68 spomenika i spomen obilježja na području opštine i davanju imena brojnim ulicama, preduzećima i boraca NOR-a i revolucinara iz prošlih ratova. Neka od preduzeća ili institucija su prestala sa radom i time su nestala i imena. Jedino je bez konsultovanja i saglasnosti Saveza boraca promijenjeno ime glavne ulice Maršala Tita, Ulica Moše Pijade i Narodne revolucije. I danas mislimo da to nije trebalo činiti. Savez boraca je svjestan činjenice da je ostao jedan broj zaslužnih  boraca za slobodu čija imena treba ovekovječiti kroz davanje imena novim ulicama, ali ne i mijenjanjem imena ulica zaslužnih ličnosti iz naše prošlosti. Za nova imena treba koristi nove ulice u gradu kao šro je učinjeno sa imenima ulica Pet učitelja, ili Ulice Velimira Kneževića.To se radi bez euforije ili predizbornih takmičenja. Polazeći od ovog ukazujemo:

1.Pri predlaganju davanja imena i izmjena imena ulica treba izbjeći vođenje akcije u doba predizborne aktivnosti i time korišćenje  ovog čina isticanja  sopstvenog rejtinga.Posebno kada je u pitanju brisanje imena ulica  zaslužnih boraca iz prošlih ratova prrotiv okupatora, a čija imena nose neke ulice u našem gradu.

  1. Izražavamo neslaganje sa predlogom da se ime ulice Vuka Kneževića briše i zamijeni imenom Mehmedapaše Boljanića.

 

vukova-cesma

Narodni heroj Vuk Knežević je rođen 1908. godine u doba robovanja pod Turcima. Đak je i pripadnik naprednog Omladinskog pokreta Pljevlja i pljevaljske gimnazije. Student je prava na Beogradskom i Zagrebačkom univerzitetu i pripadnik SKOJ i KPJ i učesnik brojnih akcija. Zbog toga je robovao u Kraljevini Jugoslaviji. Član je KPJ od 1931. godine i partijski rukovodilac i prije rata i u toku rata do pogibije. Kaptulacijom Jugoslavije 1941. godine Vuk Knežević dolazi u rodni kraj, učestvuje u priremama  za oružani ustanak, na čelu partizanskih jedinica i kao rukovodilac Jezerošaranskog bataljona u bici na Pljevlja. Gine u ulici koja nosi njegovo ime. Hrabro je dao život u borbi protiv fašizma i za slobodu naroda. Narod pljevaljskog kraja mu se odužio davanjem imena aulice u kojoj je poginuo sa 52 borca ovog bataljona. Počiva u grobnici spomenika na Stražici sa još 412 borca među kojima su 214 poginulih u boci na Pljevlja zajedno sa tri narodna heroja koji su poginuli kad i Vuk Knežević.Tražimo da se ime ulice Vuka Kneževića ne mijenja.

  1. O promjeni imena ulica ranije nije nijee konsultovan Savez boraca Bio je predlagač za davanje imena ovim ulicama i ostaje pri tome. Smatrali smo i smatramao da nova imena treba davati novim ulicama, a stara zadržati jer se radi o zaslužnim građanima iz ovog i šireg kraja. Sadašnju akciju o preimenovanju ili davanju novih imena treba voditi mimo predizborne kampanje, a u skladu sa odredbama Zakona o spomenicima i spomenobilježjima. Novim ulicama davati nova imena, a stara ne dirati.

Vidoje Despotović

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

OBAVJEŠTENJE DOO „Vodovod“

Zbog sanacije kvara na distributivnom cjevovodu Balaban – Pliješ dana 28.02.2024. godine sa početkom od …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.