ponedeljak , novembar 29 2021
Početna / Vijesti / Društvo / Nuhodžić i Zeković za uvođenje auto-kamera

Nuhodžić i Zeković za uvođenje auto-kamera

Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić i predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije Aleksandar Saša Zeković podržali su inicijativu grupe građana za izmjenu Zakona o saobraćaju sa ciljem uvođenja auto-kamera koje bi pratile dešavanje tokom vožnje i stanje na crnogorskim putevima.

Javnost uznemiruju svakodnevna stradanja na crnogorskim putevima.

Zato, kao jednu od objektivnijih mjera da se sagledaju okolnosti koje dovode do saobraćajnih nezgoda i nesreća, te koja indirektno utiče na bezbjednost u saobraćaju, grupa građana predlaže zakonsku obavezu uvođenja auto kamera koje bi snimale dešavanja tokom vožnje.

Snimci bi isključivo bili korišćeni u procedurama vješačenja i kao jedan od ključnih dokaza u sudskim postupcima.

“Ovim bi se podsticalo spriječavanje potrebe za bahatom vožnjom i preticanjima koja se učestalo dešavaju, kao i česta neobezbjeđenost (izostanak znakova upozorenja) radova na putu”, ističe se u peticiji.

 

Svjedoci smo, kažu, da savjesni učesnici u saobraćaju imaju potrebu da telefonima snime prekršaje nesavjesnih.

Međutim, zakon to ne propisuje, pa su takvi snimci nezakonito sačinjeni i kao takvi su samo sadržaj koji se komentariše na društvenim mrežama, a što ne može da se upotrijebi kao dokaz da se pronađu i kazne prestupnici.

“Svakako da će uvođenje navedene mjere olakšati i rad službenicima policije, jer neće biti izuzetih od odgovornosti”, istakli su oni.

Podršku su dobili od ministra Mevludina Nuhodžića.

“MUP će biti partner u svakom projektu koji ima za cilj osnaživanje svijesti o tome koliko je važno da se svi osjećamo bezbjedno i sigurno u saobraćaju”, objavljeno je na Twitter nalogu MUP-a.

Podsjećaju da su za ovu godinu Vlada i MUP opredijelili sredstva za uvođenje stacionarnih radarskih sistema, kako bi se poboljšala bezbjednost učesnika u saobraćaju.

“Cilj nam je da sačuvamo živote građana, da smanjimo broj povrijeđenih i poginulih na putevima, kao i ukupan broj saobraćajnih nezgoda”, ističu u MUP-u.

I predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije Aleksandar Saša Zeković potpisao je peticiju građana kojom se traže dopune i izmjene Zakona o bezbjednosti saobraćaja.

“Kao jednu od objektivnijih mjera da se sagledaju okolnosti koje dovode do saobraćajnih nezgoda i nesreća, te koja indirektno utiče na bezbjednost u saobraćaju, predlaže se zakonska obavezu uvođenja auto kamera koje bi snimale dešavanja tokom vožnje. Dobijeni snimci bi isključivo bili korišćeni u procedurama vješačenja i kao jedan od ključnih dokaza u sudskim postupcima”, navodi Zeković.

izvor: cdm.me

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

eu

Sedam eura za ulazak u EU

Građani Crne Gore jednom u tri godine moraće da plate naknadu za putovanja u zemlje …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *