nedelja , oktobar 24 2021
Početna / Vijesti / Društvo / NVO “BONUM”: Održana eko radionica “Odvojeno odlaganje otpada”

NVO “BONUM”: Održana eko radionica “Odvojeno odlaganje otpada”

U okviru Projekata ”Baci otpad na pravo mjesto” NVO ”BONUM” uz podršku Ministarstva održivog razvoja i turizma realizovalo je eko radionicu ”Odvojeno odlaganje otpada” u sali hotela ”Gold”.

Tokom rada radionice obrađene su sledeće teme:

-Nacionalna strategija upravljanja čvrstim otpadom

-Plan upravljanja otpadom u lokalnoj zajednici

-Smetlište i sanitarna deponija

-Reciklaža komunalnog otpadaJavna komunalna preduzeća i njihova uloga u uspostavljanju sistema selektivnog sakupljanja otpada i reciklaže

Predavači su bii ing Radoje Potparić i prof Ruždija Strujić a asistent predavača je ing Emir Stupar.

Radionicu su prisustvovali predstavnici DOO “Čistoća“, NVO kao i zainteresovani građani.

Na radionici su obrađene teme koje imaju veliki značaj za poboljšanje ekološke situacije u lokalnoj zajednici a prije svega se odnosi na unapređenje svijesti afirmacijom značaja i neophodnosti uspostavljanja adekvatnog sistema upravljanja otpadom.

To se manifestuju kroz ekonomski i ekološki efekat reciklaže i primarne separacije. Da bi se poboljšala ekološka situacija potrebno je smanjenje količine otpada kao i promjene potrošačkih navika.nvu-bonum-660x330

Nerazvijena svijest i nedovoljna informisanost građana o neophodnosti pravilnog tretiranja čvrstog otpada prouzrokuje posledice po zdravlje stanovništva i životu sredinu.

Održivo upravljanje otpadom znači efikasnije korišćenje resursa, smanjenje količine proizvedenog otpada i postupanje sa njim na takav način da to doprinese ciljevima održivog razvoja.

Da bi se reciklaža uspješno ostvarila neophodno je da pravilno odvajamo otpad na mjestu njegovog nastanka, jer je samo na taj način moguće ponovo iskoristiti papir, plastiku, staklo i metal.

Selektivnim sakupljanjem otpada sprečavamo zagađivanje životne sredine, štedimo prostor i energiju, čuvamo prirodne resurse. Samo odvojeno sakupljeni otpad može da se iskoristi.

Izvor: pvinformer.me

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Proslava hramovne slave Sv. Petke

Proslava Svete Petke uz molitvu, litiju i duhovnu muziku

  Srpska pravoslavna crkvena opština Pljevlja najavila je proslavu hramovne slave 27. oktobra. Toga dana …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *