petak , 21 juna 2024
Početna / Vijesti / Društvo / NVO BREZNICA Krivolovci državljani Ukrajine?

NVO BREZNICA Krivolovci državljani Ukrajine?

Odjeknula je u petak vijest da je neko ubio divojarca i to u srcu Nacionalnog parka Durmitor. Nadzornici vjeruju da su tako nešto mogli da urade samo iskusni krivolovci, koji dobro poznaju teren. S druge strane, iz nevladinog sektora sumnjaju na ukrajinske državljane koji borave u jednom od hotela na Žabljaku, i pozivaju nadležne da što prije objave identitet počinilaca i odgovore na niz pitanja.

U srcu Nacionalnog parka Durmitor juče je odstrijeljena jedinka divojarca.

Iz NVO Breznica sumnjaju da su počinioci tog zločina državljani Ukrajine, koji odsijedaju u jednom od Žabljačkih hotela. Oni su, smatraju iz nevladine organizacije, nakon odstrijela, sa snajperskim puškama, uspjeli da pobjegnu nepristupačnim terenom.

Milorad Mitrović, ispred Breznice, poziva nadležne da otkriju identitet učesnika, u suprotnom to će učiniti on.

„Danas sam dobio poziv od inspektora Centra bezbjednosti iz Pljevalja da se javim i da po nalogu tužilaštva kažem odakle mi informacija o tom događaju“, kazao je Mitrović.

Na šta je Mitrović odgovorio da se po tom pitanju neće izjašnjavati.

„I da neću otkriti izvor informacija, javnosti ćemo saopštiti imena, ako to ne urade tužilaštvo i policija. Sve dok se bude istrebljivala divljač nećemo stati. Javno ćemo objavljivati i tražiti zaštitu za divljač koja je prirodno dobro Crne Gore“, dodao je Mitrović.

Djelove tijela divojarca pronašao je nadzornik Nacionalnog parka Durmitor nakon što je čuo odstrijel puške u prijepodnevnim časovima.

O tome je obevijestio Službu zaštite, čiji su pripadnici odmah izašli na teren. U blizini su zatekli tri strane državljanke, na koje, kako kažu, ne sumnjaju.

„Na terenu su pronašli meso divojarca koje je bilo okačeno o drveće odmah su obavijestili dežurnu službu na Žabljaku i obezbijedili mjesto događaja. Pretpostavljamo da se radi o profesionalnim krivolovcima koji su dobro poznavali taj teren. Pominju se strani državljani, ali mi ta lica nijesmo vidjeli. Možda jeste policija“, rekao je direktor Nacionalnog parka Durmitor Pero Popović.

Na pitanja NVO Breznica – otkud ukrajinskim državljanima oružje i oprema, da li su je i kako unijeli u Crnu Goru ili su je ovdje nabavili, te da li se traga za tim osobama, iz Uprave policije su TVCG kazali da će se oglasiti nakon što prikupe sve informacije.

A iz Osnovnog državnog tužilaštva TVCG je rečeno da preduzimaju sve mjere i radnje radi otkrivanja izvršilaca krivičnog djela.

Inače, Durmitorska divokoza spada u zakonom zaštićene i ugrožene divljači, ne samo u Crnoj Gori već i u Evropi.

„Možemo da kažemo da je brojnost divokoze u zadnje dvije godine u velikom porastu. Te populacije su stabilne, vitalne i potpuno zdrave, a što je najbitnije prirodni priraštaj divokoze je na zavidnom nivou. Podmladka u krdima divokoze ima dosta“, zaključila je stručna saradnica za sisare NP Durmitor Bojana Badnjar.

Iz Nacionalnih parkova apeluju na sve da čuvaju životinjski svijet i prijave sve nelegalne aktivnosti.

Izvor-rtcg portal

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Predsjednik Skupštine CG Andrija Mandić posjetio Srednju stručnu školu u Pljevljima

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić danas je posjetio Srednju stručnu školu (SSŠ), razgovarao sa …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.