nedelja , 24 septembra 2023
Početna / Vijesti / Društvo / NVO CDPR poklonio grafike povodom dana borbe protiv krcinoma

NVO CDPR poklonio grafike povodom dana borbe protiv krcinoma

Crnogorsko društvo za borbu protiv raka (CDPR) tradicionalno i ove godine 17. put poklonio je,  povodom Međunarodnog dana djece oboljele od karcinoma, Institutu za bolesti djece Kliničkog centra Crne Gore grafike koje su uradili na cetinjskom Fakultetu likovnih umjetnosti (FLU).

CDPR nastoji da pomaže u okviru svojih ograničenih mogućnosti Institut za bolesti djece KC Crne Gore a prva posjeta ovoj ustanovi bila je 15. februara 2002. godine jedna od početnih aktivnosti odmah nakon obnavljanja Društva, da bi to postalo redovno i tradicionalno povodom Međunarodnog dana djece oboljele od karcinoma.

Djeca koja žive u nerazvijenim zemljama čine oko 80 odsto ukupnog broja djece na svijetu.

Prema procjeni Međunarodne konfederacije organizacija roditelja djece oboljele od kancera (ICCCPO) i Međunarodnog udruženja za borbu protiv kancera (UICC), oko 250.000 djece u svijetu godišnje oboli od karcinoma, od kojih se 90.000 ne uspije izboriti, dok svega 20 odsto ima pristup modernom liječenju. Karcinom je drugi najčešći uzrok smrtnosti djece u dobi od jedne do 14 godina.

Neka od njih su oboljela od malignih bolesti i nemaju pristup modernom liječenju.

Međunarodna konfederacija organizacija roditelja djece oboljele od karcinoma (ICCCPO) osnovana je prije dvadesetčetiri godine, tj maja 1994. godin u Valensiji – Španija i okuplja udruženja porodica djece oboljelih od karcinoma iz preko šezdeset zemalja, kako bi roditelji dobili informaciju o liječenju svoje djece.

Cilj i svrha obilježavanja Međunarodnog dana djece oboljele od raka je da se podstakne podizanje društvene svijesti o problematici raka kod djece i kako prepoznati bolest na vrijeme, kako se boriti i kako i na koji način svako od nas može učestvovati u stvaranju široke mreže solidarnosti u cilju pomoći i podrške oboljelim mališanima i njihovim porodicama.

Na sreću, procenat izliječenja je veći nego kod odraslih i njih preko dvije trećine se izliječi, dok je preživljavanje na više od pet godina podignuto i do 90 odsto zahvaljujući kombinaciji hemoterapije, hirurgije i postoperativnog praćenja djece. Cilj je i da se kod drugih još težih oboljenja, preživljavanje produži takođe na više od pet godina.

Najčešće maligno oboljenje kod djece je akutna leukemija, gdje je procenat izliječenja najveći, preko 70 odsto, a terapija traje 105 nedjelja. Simptomi tog oboljenja su brzo zamaranje, blijedilo, odbijanje hrane ili sisanja, pojavljivanje modrica, tačkica na koži i upalnih infekcija koje traju duže što je uobičajeno.

Kada se govori o preventivi, posebno se ističe da trudnice treba da izbjegavaju infekcije, isto tako zračenje nikako nije dozvoljeno, pušenje i alkohol, a pored toga, buduće majke treba da vode računa o načinu ishrane i života. Istovremeno treba znati da je poslije porođaja obavezno dojenje djeteta, jer je to svakako veoma uspješna preventiva.

-Ove godine odabrali smo da sa Fakultetom likovnih umjetnosti (FLU) sa Cetinja – Odsjek za grafiku, opremimo Institut za bolesti djece KCCG grafikama šefice Odsjeka Marije Kapisode i studenata/tica FLU sa Cetinja – Odsjek za grafiku (Perunika Šćekić, Angelina Kastratović, Dubravka Tomčić, Bosiljka Bakočević, Branka Marković, Viktorija Perošević, Mia Vujović, Angela Đuretić, Milovan Pavićević, Jelena Kavaja, Jovan Tomović, Iva Marinović, Aleksandra Aranitović, Maja Marinović, Sara Petrović, Nikola Zogović, Marija Radusinovic, Željka Pestorić, Ana Janković, Sanja Dabović, Alisa Rujović, Vasilisa Vasović, Vanja Đuranović, Milica Lakićević, Miloš Kontić, Anđela Burić, Ana Novaković, Nenad Vujanović, Stefan Tomović, Marko Dumnić, Novak Radović, Dragana Petković, Petar Radulović), rekao je sekretara CDPR-a Domagoj Žarković zahvaljujući se šefici Odsjeka za grafiku FLU Mariji Kapisodi i njenim studentima.

Izložbu nastalih radova u Holu KIC-a „Budo Tomović” otvorila je direktorka KCCG Zorica Kovačević, u prisustvu direktorke Instituta za bolesti djece KCCG dr Sonje Milašinović,. Grafike će nakon predviđene izložbe krasiti sve sobe u Institutu za bolesti djece KCCG i djeci svakako činiti boravak mnogo prijatnijim za vrijeme nadamo se uspješnog liječenja i oporavka.

 

 

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Stigla jesen a sa njom dolazi i promjena vremena: Krajem dana pljuskovi i grmljavina

Za stanovnike sjeverne Zemljine polulopte jesen danas je u osam sati i 50 minuta počela …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.