utorak , 3 oktobra 2023
Početna / Vijesti / Društvo / NVO „Eko tim“: TE Pljevlja proizvodi najveću količinu azot-oksida

NVO „Eko tim“: TE Pljevlja proizvodi najveću količinu azot-oksida

Termoelektrane na ugalj na Zapadnom Balkanu zagađuju vazduh šest puta više nego što je dozvoljeno

 

Ukupne emisije sumpor dioksida iz termoelektrane na ugalj u Srbiji, Kosovu, Bosni i Hercegovini i Sjevernoj Makedoniji su u 2018. godini bile čak šest puta veće nego dozvoljene pokazuju rezultati Analize koju je mreža CEE Bankwatch danas objavila.

 

Na nivou pojedinačnih termoelektrana, najveći zagađivač je Kostolac B u Srbiji, čije su emisije SO2 bile čak 14 puta veće (113.913 tona) nego što je dozvoljeno za to postrojenje.

 

Termoelektrana Kostolac B je sama emitovala više sumpor dioksida nego što je dozvoljeno za cijeli region uprkos tome što je to jedina termoelektrana u regionu koja ima novo postrojenje za odsumporavanje – pušteno u rad još u julu 2017. godine. Kineska firma CMEC (eng. China Machinery and Engineering Corporation), koji je instalisala postrojenje, trenutno gradi i novi blok Kostolac B3.

 

Ostaje nejasno šta je pošlo po zlu sa investicijom u odsumporavanje za Kostolac B, ali služi kao upozorenje za projekat ekološke rekonstrukciju TE Pljevlja, koji bi trebalo izvesti Dongfang iz Kine. Nedavno je nova analiza (1) dovela u pitanje ekonomsku opravdanost rekonstrukcije TE Pljevlja, a situacija u Kostolac B stvara bojazan i sumnju u tehničku efikasnost opreme koji će se instalirati.

 

Sve zemlje Zapadnog Balkana su članice Energetske zajednice, i stoga su imale obavezu da do 2018. smanjuju zagađenje iz termoelektrane u skladu sa Direktivom o velikim postrojenjima za sagorevanje. Međutim, nijedna od zemalja nije ispoštovala svoje ukupne granične vrednosti emisija u 2018. godinu.

 

U Crnoj Gori, TE Pljevlja je tokom 2018. godine proizvela 64.475 tona SO2, što je više zagađenja nego iz nekih većih postrojenja kao što su TE Bitolj ili TE Tuzla. Vrijednost emisija NOx iz TE Pljevlja tokom 2018. godine od 7786 tona bila je među najvećim u regionu i gotovo jednaka vrijednosti emisija iz TE Kostolac B, iako je preko tri puta veća od TE Pljevlja. Prema posljednjem Implementacionom Izvještaju Energetske zajednice ako TE Pljevlja nastavi da radi na istom nivou kao u 2018. godini, moraće da se ugasi već naredne godine, osim ako se ne preduzmu mjere za tehničku nadogradnju kako bi se poštovale strože granične vrijednosti emisija iz Direktive o industrijskim emisijama.

 

Zemlje Energetske zajednice su imale čak dvanaest godina da se usklade sa graničnim vrijednostima iz Direktive o velikim ložištima, pa je neshvatljiva i za svaku osudu činjenica da su vlasti iz regiona ovaj problem zapostavile. Obzirom na zdravstvene štete koji uzrokuje zagađenje vazduha, investicije u smanjenje emisije ili zatvaranje termoelektrane nisu samo pitanje pravne, nego i moralne obaveze.

 

 

 

 

 

 

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Pretežno sunčano i toplije vrijeme

Na sjeveru Crne Gore danas ujutru po kotlinama magla ili niska oblačnost, tokom dana pretežno …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.