nedelja , maj 22 2022
Početna / Vijesti / Društvo / NVO LEGALIS: Pljevljima neophodna nova radna mjesta i ekološka rekonstrukcija TE

NVO LEGALIS: Pljevljima neophodna nova radna mjesta i ekološka rekonstrukcija TE

Nakon javne polemike o potrebi ekološke rekonstrukcije pljevaljske Termoelektrane stiglo je i prva podrška tom projektu iz lokalne nevladine organizaciej „Legalis“, koja je kroz civilni sektor doprinijela mnogim ekološkim akcijama i promociji turizma u našoj opštini, . Prenosimo integralno njihovo reagovanje.

Zadnjih decenija smo svedoci da u opštini Pljevlja sa velikim  prirodnim resursusima, dominira propast privrede što je dovelo do toga da je broj penzionera prešao šest hiljada, odnosno skoro svaki četvrti stanovnik ovog grada je penzioner, dok je oko 500 porodica korisnika materijalnog obezbjeđenja. Propadanje pljevaljske privrede počelo je lošim privatizacijama pljevaljskih fabrika i preduzeća među kojima su najznačajnija: tekstilna industrija, Poljoprivredni-trgovinski kombinat od koga je nastalo 14 zemljoradničkih zadruga, a danas posluje samo „Mljekara“, dok su ostale rasprodate u bescenje ili su u stečaju a mnoge su služile su za lično bogaćenje pojedinaca. Korporacija “Jakić” prije loše privatizacije imala je 700 zaposlenih. Zatvorena su mnoga preduzeća: Šumarsko preduzeće, “Građevinar”, Vojna fabrika, Prevoz, Monter, Uzor, Sloga, Tara, i mnoga druga preduzeća, u kojima je radilo nekoliko hiljada radnika.

Nova Vlada mora što hitnije iznaći rješenja da pomogne oporavljanju pljevaljske privrede, kroz otvaranje novih proizvodnih pogona, a samim tim i otvaranje novih radnih mjesta. Pljevlja imaju ogromni pontecijal za razvoj turizma i poljoprevride, i za pokretanje drvoprerađivačke industrije. Mladi iz Pljevalja među kojima ima najviše visokoškolaca prinuđeni su da napuštaju ovu sredinu u potrazi za radnim mjestima, kako bi sebi obezbijedili egzistenciju i formirali porodice.

Pljevljima je pod hitno neohodna i ekološka rekonstrucija TE, kako bi se u znatnoj mjeri smanjile štetne posledice rada ovog  objekta  po životnu sredinu. Ekološkom rekonstrukciom produžio bi se rad TE, sačuvala postojeća radna mjesta, sačuvala životna sredina, a država Crna Gora bi imala energetsku nezavisnost. Neohodno je da stručnjaci iz oblasti energetike i EPCG što hitnije preduzmu korake ka ekološkoj sanaciji, i javnost upoznaju sa tačnim podacima o isplativosti ekološke rekonstrukcije. Takođe treba uzeti u obzir i povećanje evropskih standarda iz oblasti zaštite životne sredine tj., da li će nakon završene ekološke rekonstrukcije biti potrebno izdvajati dodatna sredstva za unapređenje ekoloških standarda rada TE. Samom ekološkom rekostrukciom TE Pljevlja, osiguralo bi se i nesmetano poslovanje Rudnika uglja Pljevlja.

Prema građanima Pljevalja u narednom periodu mora se pristupiti odgovorno, profesionalno i savjesno. Izjave pojerdinih političara koji bi da gase TE Pljevlja, a samim tim i Rudnik uglja, a pritom nenudeći alternativna rješanja za otvaranje novih radnih mjesta, su neodgovorna i besmislena.

Pljevljima i Pljevljacima država mora što hitnije da pomogne u otvaranju novih radnih mjesta u oblasti drvoprerade, poljoprivrede,turizma, kao i otvaranje novih proizvodnih pogona kao što je fabrika građevinskog materijala jer time će doprinijeti i razvoju države Crne Gore.

 

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

kovacevic ori 1

Kovačević sa ambasadorima EU: Saradnjom do čistog vazduha i čiste vode u Pljevljima, prethodna Vlada ostavila tenzije

Ambasadori država članica Evropske unije i šefica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa i …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *