petak , februar 26 2021
Početna / Vijesti / Društvo / NVO “LEGALIS”: TUŽILAŠTVO I SUDSTVO POKAZALI SLABOST U RJEŠAVANJU KRIVIČNOG POSTUPKA ZA EKOLOŠKI INCIDENT NA ĆEHOTINI

NVO “LEGALIS”: TUŽILAŠTVO I SUDSTVO POKAZALI SLABOST U RJEŠAVANJU KRIVIČNOG POSTUPKA ZA EKOLOŠKI INCIDENT NA ĆEHOTINI

Crnogorski pravni sistem je dotakao dno što potvrđuje nemoć i slabost tužilaštva i sudstva u rješavanju krivičnog postupka za nezapamćeni ekološki incident na rijeci Ćehotini. Olako odustajanje osnovnog državnog tužioca od krivičnog gonjenja optuzenih za ekoloski incident koji je izazvao nezapamcen pomor ribe u rijeci Cehotini je ništa drugo nego ruganje pravu, pravdi i građanima Pljevalja koji žive u tzv ekološkoj državi Crnoj Gori. Ovom odlukom se dokazuje da tuzilastvo i sudstvo nijesu nezavisni i da su pod uticajem “mocnih”, u ovom slucaju pod uticajem odlazeceg nesavjesnog rukovodstva Elektoprivrede Crne Gore i TE Pljevlja.

Ovaj sudski epilog šalje losu sliku javnosti i dovodi u pitanje deklarisanje Crne Gore ekoloskom drzavom. Ovim postupkom sudski vjestak, tuzilastvo i sudstvo su pokazali da im nije bitna ekologija i zastita zivotne sredine u Pljevljima i da su “morali” da udovolje odlazecim “mocnocima” iz Elektroprivrede koji decenijama unistavaju i devastiraju zivotnu sredinu u Pljevljima.

Svakom građaninu Pljevalja mora biti jasno da su odlazeći predstavnici moćne, Elektroprivrede Crne Gore, umiješali prste u ovaj slučaj, pokušavajući da speru krivicu sa svog imena, a sve to zahvaljujući svojoj spasiteljki Snežani Didanović.

Zbog čega i kako se ekološki vještak naprasno predomislio sigurno je predmet istrage drugih organa, ali sudeći prema prvobitnim reakcijama nadležnih institucija, na ovaj slučaj stavljena je tačka, a tuzilastvo i sudvo su pali na testu nezavisnosti i nepristrasnosti i stručnosti.

Iz Nvo “Legalis”pozivaju nadlezne u Minastarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma da preispitaju strucnost, nezavisnost i rad zaposlene sluzbenice Snezane Didanovic.

NVO “LEGALIS” se nada da će novo rukovodstvo EPCG postovati Ustav Crne Gore  i da ce građanima Pljevalja konačno omoguciti pravo na zdravu životnu sredinu, da ce priznati krivicu i ispraviti nepravdu koju je predhodno nesavjesno rukovodstvo nanijelo životnoj sredini u Pljevljima.

Nova Vlada mora omoguciti vladavinu prava, a  sudstvo i tužilastvo moraju biti nezavisni i profesionalni u svom radu.

Saopštenje NVO  „LEGALIS“ Pljevlja

izvršni direktor Miloš Ostojić

 

 

 

 

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Pljevaljske novine

Sjutra uživo javna debata na fejsbuk stranici Pljevaljskih novina

Sjutra u 11 sati na fejsbuk stranici Pljevaljskih novina, organizujemo, uživo „live stream“, javnu debatu …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *