ponedeljak , 20 maja 2024
Početna / Vijesti / Društvo / NVO “LEGALIS” ZNAČAJAN PROMOTER TURIZMA I LJEPŠE STRANE PLJEVALJA

NVO “LEGALIS” ZNAČAJAN PROMOTER TURIZMA I LJEPŠE STRANE PLJEVALJA

Tokom ove godine NVO “Legalis” je kroz razne projektne aktivnosti promovisala turističke pontecijale Pljevalja na najbolji način, te izradila značajan turistički promo materijal – brošure koje se odnose na promociju ruralnog i ribolovnog turizma u našoj opštini, promotivne filmove- od koji su neki nagrađeni na međunarodnom festivalu filma,  web portal za flyfishing,  a postavljen je i značajan broj hladnika u neposrednoj blizini rijeke Ćehotine.

“Legalis” je prirodne ljepote oko nas približio ne samo strancima već mnogim Pljevljacima koji samo urbano smatraju za moderno. Postoje mjesta gdje čovjek osjeti bezrazložnu sreću i mir samo boravkom ili posmatranjem okoline. Vjerovatno najomiljenije takvo mjesto su meandri Ćehotine.

-Prirodni i ambijentalni uslovi, prirodne ljepote sa prostranstvima šuma, pašnjaka i livada pružaju sve mogućnosti za razvoj ruralnog turizma u opštini Pljevlja. Međutim, ne postoji dovoljno kvalitetan i razvijen ruralni turistički proizvod koji bi se mogao ponuditi tržištu. Razlog tome je nedovoljna turistička promocija,  nedostatak adekvatne turističke infrastrukture, nizak nivo znanja zainteresovanih strana, kao i   nerazvijene svijesti stanovništva o značaju bavljenja ruralnim turizmom. Sve je to rezultiralo da osim ponude raftinga, koja je usko vezana za područje rijeke Tare, ponuda u ruralnom turizmu je gotovo nerzvijena, i pored raznovrsnih prirodnih potencijala opštine, a mali broj stanovnika ruralnih oblasti pokazuje zainteresovanost za preuzetništvo u ruralnom turizmu – rekao je za Pljevaljske novine Miloš Ostojić, predsjednik NVO “Legalis”.

Tržišni trendovi u svijetu kreću se u korist razvoja ruralnog turizma, što potvrđuju procjene Svjetske turističke organizacije, kaže Ostojić, koja Crnoj Gori preporučuje razvoj ruralnog turizma, s akcentom na sjeverni dio države.

-Glavni problem u Pljevljima je što su najviše prepoznata kao industrijski grad. U skorijoj budućnosti potrebno je promijeniti opštu sliku Pljevalja ka valorizovanju prirodnih potencijala, zdrave hrane i prirodnih ljepota, jer ne smije se zaboraviti da ekološke probleme ima uže gradsko jezgro u kome je smeštena većina industrijskih pogona. I ubuduće Pljevlja ćemo predstavljati kao opštinu sa turističkim pontecijalima, prelijepim ruralnim područjima, jednom riječju opštinu sa velikom turističkom ponudom za različite ciljne grupe turista – zaključio je Ostojić.

lEGALIS MENADRIlEGALIS BROŠURElEGALISOV RAD 2lEGALISOV RAD 1

 

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Pripremaju papire za deponiju u Šumanima

Više od 40 godina pepeo i šljaka, nusprodukti rada Termoelektrane Pljevlja, odlažu se na Maljevcu …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.