subota , 13 jula 2024
Početna / Vijesti / Politika / O jednoj godišnjici i jednom imenovanju

O jednoj godišnjici i jednom imenovanju

„Poserem se na ovaj sistem i državu“, Vuk Rajković kum Mila Đukanovića, zbog čega je kažnjen od strane sudije podgoričkog Suda za prekršaje Mirjane Đurović, da plati 750 evra. Možda ova epizoda sa jednim od prvoboraca i branitelja „crnogorske nezavisnosti“ najbolje govori o karakteru NATO Crne Gore.

Još u 19. vijeku Branislav Nušić je ispjevao znamenite stihove: „U Srbiji prilike su tak*e, babe slave, preziru junake, zato i vi ne muč*te se džabe, srpska deco, postanite babe“. Povod za ove stihove bile su dvije sahrane u razmaku od dva dana : majke pukovnika Dragutina Franasovića i majora Mihajla Katanića. Na sahrani pukovnikove majke bili su kralj Milan i cijela vlada, a na sahrani majora Katanića cio Beograd, ali bez kralja i vlade; iako se radilo o znamenitom junaku, čijoj su se neustrašivosti divili čak i neprijatelji. Nušić je zbog ovih stihova dobio dvije godine robije.

Bilo bi prirodno i logično da neki novi Nušić napiše stihove: „pljevaljska djeco postanite trgovci ljudskim dušama i glasovima“. Ovo zbog toga što je, ovih  majskih jubilarnih dana, o jedanaestoj godišnjici „crnogoske nezavisnosti“, Ministarstvo prosvete produžilo mandat direktoru pljevaljske osnovne škole „Ristan Pavlović“ na još četiri godine, iako je on pravosnažno osuđen zbog učešća u kupovini glasova za DPS pred izbore 2012. godine. Šta treba da sanjaju i čemu da streme učenici pomenute škole, ako znaju da je njihov direktor kupovao ljudske glasove u poslastičarnici „Miki“, koja se nalazi u neposrednoj blizini škole. I da sve bude žalosnije i čemernije, činio je to novcem Centra za socijalni rad, koji je bio namijenjen za pljevaljsku sirotinju.

Imenovanje je obavljeno uprkos činjenici da Ministarstvo prosvete i ministar Šehović na velika zvona najavljuju reformu obrazovanja, koja će omogućiti razrešenje direktora ocjenjenog „ne zadovoljava“, i tako stvoriti uslove za promjene u kadrovskoj strukturi crnogorskih škola. Očigledno je da će se i najavljena reforma obrazovanja odvijati po modelu mjenjati da bi sve ostalo isto. Pa će i dalje zadovoljavati direktor koji kupuje glasove svojih sugrađana i prvi, na svojoj školi, ćirilični natpis zamijeni latiničnim.

To nije smetalo predsjedniku opštine da odriješi kesu i debelo plati gostovanje „Parnog valjka“ kako ne bi zaostao za Cetinjem u obilježavanju jubileja. A to što u sporskom centru „Ada“ i dalje nema struje i nije velika šteta. U ostalom, zašto bi se presjednik opštine sjekirao oko toga, ako ministar sporta Janović, prilikom nedavne posjete Pljevljima nije našao za shodno da posjeti pomenute objekat i riješi pitanje plaćanja duga za struju. Vlada je, da podsjetimo, vlasnik  90% akcija u sportskom centru „Ada“.

Na kraju da parafraziramo Gorana Bregovića, pljuni i zapjevaj Crna Goro. Pljunula si na sve što je nekad bila Crna Gora, pa sad pjevaj, nek se ori pjesma koja slavi tuđe vrijednosti pošto smo se svojih odrekli.

 

U Pljevljima                                                                   POKRET ZA PLJEVLJA

24.05.2017.god

  

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Tosic: Nuzno je da oni koji su unistili pljevaljska preduzeca odgovaraju

Danas je Skupštinu opštine Pljevlja zvanično posjetio potpredsjednik Vlade Crne Gore Momo Koprivica. “Imajući u …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.