petak , 21 juna 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Obavještenje Sindikalnog povjereništva SSCG Pljevlja o zastarjevanju potraživanja iz rada i po osnovu rada

Obavještenje Sindikalnog povjereništva SSCG Pljevlja o zastarjevanju potraživanja iz rada i po osnovu rada

Novčana potraživanja iz rada koja se odnose na manje obračunate i isplaćene zarada, neisplaćene godišnje odmore, manje obračunat startni dio zarade, neisplaćen regres, zimnicu, noćni rad i slično a koja su nastala u periodu od 23. avgusta 2008. do 2020. godine zastarijevaju 7. januara 2024. godine.

Naime, članom 211 važećeg Zakona o radu, koji je stupio na snagu 7. januara 2020. godine, propisano je da novčana potraživanja iz rada nastala od 23. avgusta 2008. godine do stupanja na snagu tog zakona, zastarijevaju u roku od četiri godine od dana stupanja na snagu tog zakona, tako da je 6. januar 2024. godine krajnji rok za podnošenje tužbi kojima bi se zahtijevala isplata novčanih potraživanja iz rada za period od 23. avgusta 2008. godine do 7. januara 2020. godine.

Takođe, članom 140 Zakona o radu propisano je da zaposleni koji smatra da mu je povrijeđeno pravo iz rada i po osnovu rada, prije pokretanja postupka pred nadležnim sudom, dužan da podnese predlog za mirno rješavanje spora pred Agencijom za mirno rješavanje radnih sporova ili pred Centrom za alternativno rješavanje sporova.

U vezi Agencije za mirno rješavnje radnih sporova, preporučujemo da svi pokrenu postupak preko nje do 29. decembra, za sva potraživanja, jer podnošenjem predloga pred Agencijom, prekidate rok zastarjelosti. Posebno stavljamo akcenat i preporuku da se obrati pažnja na Novogodišnje i Božićne praznike, te da se predaja potraživanja pred nadležnim institucijama realizuju zaključno sa petkom, 29. decembra, kako se ne bi eksplicitno računalo na datume 4. i 5. januar 2024. godine.

Kontakt telefoni Agencije za mirno rješavanje radnih sporova: +382/20-676-523,+382/20-676-532,
email: agencija.amrrs@amrrs.gov.me
Adresa: Ulica Serdara Jola Piletića bb, PC Palada 81000, Podgorica
Predsjednik Sindikalnog povjereništva SSCG Pljevlja
Ratko Pejović

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Predsjednik Skupštine CG Andrija Mandić posjetio Srednju stručnu školu u Pljevljima

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić danas je posjetio Srednju stručnu školu (SSŠ), razgovarao sa …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.