sreda , jun 3 2020
Početna / Vijesti / Društvo / Obilježen jubilej 118 godina Gimnazije „Tanasije Pejatović“

Obilježen jubilej 118 godina Gimnazije „Tanasije Pejatović“

Bogatim programom koji su danas su učenici i profesori priredili na Svečanoj sjednici Nastavničkog vijeća Gimnazije „Tanasije Pejatović“ obilježena je 118-ta godina postojanja ove ustanove.

Sjednica je posvećena sjećanju na direktore Gimnazije koji su ostavili dubok trag tokom 118 godina rada ove ustanove kroz koju je prošlo na stotine đaka i profesora.

– Osamnaesti dan je novembra, mjeseca kiša i kratkog dana. Kiš kaže, mjesto bez smisla. Ali nama, Pljevljacima, daleke 1901. godine donio je ostvarenje dugogodišnjih želja i podario nam smisao, onaj najdublji, istorijski. Bez mnogo čega se u Pljevljima moglo, ali bez Gimnazije nije. Ona je dio našeg identiteta, ličnog i kolektivnog. U ovom postomodernom dobu preispitivanja svega, ne treba da se pitamo „Ko smo“, već „Šta bi bili da nema nje“. Ona je tu da prkosi modernom mitu „da je važnije pitanje čemu nešto služi nego šta znači“ – kazala je Ljiljana Bajčetić, direktorica Gimnazije „Tanasije Pejatović“ i dodala da smo danas ovdje da se sjetimo početka da bi krenuli dalje.

Svecana sjednica naslovna

– Duboko smo svjesni svoje misije i uloge – da mlade ljude ohrabrimo na duhovnu pustolovinu, da u njihovim glavama probudimo interes za traženjem istine, u njihovim očima čežnju za ljepotom, a u srcu potrebu da čine dobra djela. Statistika kaže da svaki čovjek može promijeniti život grupi ljudi. Lako je spoznati da i oni koji odu iz naše škole, iz našeg grada, imaju moć da promijene mnogo i da u tome učestvujemo svi. Ono što započne ovdje možda će promijeniti svijet. I tako, danas smo išli putem sjećanja. Put je bio dug. I ne opazismo da je taj put bio krug. Nema kraja dok je nas tu – zaključila je Bajčetić.

ljilja

Na Svečanoj sjednici u penziju su ispraćeni Milojka Crnogorac Nenadić koja je radila kao pedagog i profesor psihologije 27 godina kao i Dragan Zuković koji je radio 28 godina kao profesor matematike, a od 2005. godine bio je kao direktor ove ustanove.

Dragan Yukovic

Dragan , Ljilja i Mila

svecana sjednica Gimnayije ucenici gimnayije 1

ucenici gimnayije

Svecana sjednica poslednja

 

Opširnije u narednom broju „Pljevaljskih novina“

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

gimnazija-pljevlja-1

40 godina MATURE PLJEVALJSKIH MATURANATA (1980 – 2020)

  Prva generacija usmjerenog obrazovanja obilježiće 40 godina mature 27. juna 2020. godine jun (subota) …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *