četvrtak , 18 jula 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Obilježena prva godišnjica rada Doma starih Pljevlja

Obilježena prva godišnjica rada Doma starih Pljevlja

dom starih 1

Dom starih u Pljevljima, kapaciteta 62 mjesta koji trenutno ima 46 korisnika, obilježio je danas prvu godišnjicu rada. Korisnici svakog dana imaju radno-okupacione aktivnosti u okviru kojih se realizuju kreativne, likovne i edukativne radionice, literarna sekcija, terapijske zajednice kao i proslave rođendana i obilježavanje važnih datuma.

dom starih objekat

Mersida Aljićević, direktorica Doma starih, istakla je da je Dom starih u prvoj godini rada postao prepoznatljiv ne samo po kvalitetu smještaja koji je na hotelskom nivou, nego po kvalitetu ukupne usluge i kao primer pozitivne prakse saradnje sa lokalnom upravom koja je pored Ministarstva rada i socijalnog staranja siguran partner Doma.

Mervan Avdović, potpredsjednik opštine, kazao je da izgradnja Doma kao i sistem razvoja socijalne zaštite starih lica predstavlja dokaz posvećenosti i odgovornog pristupa Vlade Crne Gore i opštine Pljevlja ka unapređenju kvaliteta života svih kategorija stanovništva.

– Opština je donirala parkovsku lokaciju za lijep, funkcionalan i tehnički opremljen objekat zavidnog niova. Mi smo sigurni da se u radu primjenjuje visok stepen stručnih i emotivnih standarda i da se planski i odgovorno pružaju usluge korisnicima – kazao je Avdović.

Ivana Šuković, predsjednica UO JU Dom starih Pljevlja, naglasila je da se u ovoj ustanovi, u multietničkoj sredini, njeguju dobri međuljudski odnosi, poštuje se kulturna pripadnost i vjersko opredjeljenje.

– Starenje se sagledava kao aktivno i produktivno kroz podržavanje i osnaživanje potencijala starijih da vode kvalitetan život. Stari doprinose društvu u mjeri svojih mogućnosti i potreba, a imaju dovoljno mudrosti i životnog iskustva da ih treba uvažavati i od njih učiti, jer samo kada poštujemo prava drugih, tada i osjećamo da su naša prava sigurna – zaključila je Šuković.

dom starih 2

dom starih 3

dom starih 4

dom starih kud pljevlja 4

dom starih 5

dom starih 6

Prigodan program povodom obilježavanja godišnjice rada Doma starih upriličili su: hor Škole za osnovno muzičko obrazovanje, Gradski tamburaški orkestar „Pljevlja“, najmlađi članovi KUD-a „Pljevlja“ i učenici OŠ „Boško Buha“ Denis Delić i Đorđe Kušljević. Odlomak iz knjige „Beleške jedne Ane“ pročitao je korisnik Doma Sava Kovačević, a Milena Gazdić je pročitala pjesmu nastalu u okviru literarne sekcije. Nakon svečanog programa organizovana je izložba radova korisnika Doma starih.

Opširnije u narednom broju „Pljevaljskih novina“

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

MINISTARKA PROSVJETE, NAUKE I INOVACIJA OTVORILA SAVREMENI KABINET U SREDNjOJ STRUČNOJ ŠKOLI

Ministarka prosvjete Anđela Jakšić Stojanović i ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić sa svojim …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.