nedelja , januar 26 2020
Početna / Vijesti / Društvo / Obuke za samostalniji život slijepih i slabovidih osoba

Obuke za samostalniji život slijepih i slabovidih osoba

Organizacija slijepih za Pljevlja i Žabljak od 1. Maja počela je sa realizacijom projekta „Budimo spretni i samostalni“, koji je podržan od strane Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Cilj projekta je razvijanje kapaciteta za sticanje novih znanja i vještina i samostalnosti u funkcionisanju u savremenim uslovima života osoba oštećenog vida.

U protekla tri mjeseca implementacije projekta 11 korisnika je imalo priliku da dva puta nedeljno u blok časovima prisustvuje edukaciji za instaliranje aplikacija i korišćenje programa preko android i iphone operativnih sistema  uz pomoć govornih softvera. Olakšano prepoznavanje predmeta, čitanje natpisa, kodova na artiklima, pretraživanje interneta, prepoznavanje boja, neke su od vještina koje su korisnici usvojili kroz ovaj program obuke.

Zahvaljujući inovativnom tehnološkom razvoju i pružanjem ovakvog vida podrške dolazi do osnaživanja i poboljšanja kvaliteta života osoba oštećenog vida što je još jedan pokazatelj da je moguće razbiti stereotip o slijepim i slabovidim osobama kao nesamostalnim i zavisnim o pomoći drugih lica. Ova obuka predstavlja još jedan korak ka samostalnosti, jednakosti i  integrisanosti osoba oštećenog vida u lokalnu zajednicu.

 

Vrijeme trajanja projekta je 12 mjeseci.

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

GORANOVIC-PREKRŠAJ

Goranović odbio da mu URA plati kaznu: Hvala, ali ovo nema veze sa politikom

KAŽNJEN SA 500 EURA JER JE VELJOVIĆA NAZVAO „PRDNJAVOM“ „Ne pripadam nijednoj partiji, niti bilo …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *