nedelja , 27 novembra 2022
Početna / Vijesti / Ekonomija / Obustavljena privatizacija instituta „Dr Simo Milošević“

Obustavljena privatizacija instituta „Dr Simo Milošević“

SAVJET GOTOVO JEDNOGLASAN ZA ZAUSTAVLJANJE PRIVATIZACIJE

 

Vladin Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte, kojim predsjedava Duško Marković, odbio je juče predlog Tenderske komisije, na čijem čelu je ministarka ekonomije Dragica Sekulić, da se potpiše ugovor sa češko-crnogorskim konzorcijumom o kupoprodaji Instituta “Dr Simo Milošević”.

Gotovo jednoglasna odluka o Inistitutu, samo dva glasa uzdržana: Sa jučerašnje sjednice Savjeta
Gotovo jednoglasna odluka o Inistitutu, samo dva glasa uzdržana: Sa jučerašnje sjednice Savjeta (Foto: Vlada Crne Gore)

 

 

Rakčević juče nije odgovorao na telefonske pozive novinara “Vijesti”. Od izvora bliskih konzorcijumu saznajemo da su “šokirani odlukom Savjeta”, navodeći da je bilo sve bilo usaglašeno u pregovorima i došlo do toga da se pozivaju da početkom februara potpišu ugovor.

Ministarka ekonomije je “Vijestima” sinoć izjavila da u ovom trenutku nema šta da doda mimo onog što je saopšteno nakon sjednice Savjeta, te da će javnost o narednim koracima biti blagovremeno obaviještena.

Na sjednici Savjeta, prema nezvaničnim informacijama, saopšteno je da je komisija uspješno odradila posao, odnosno da je izvučen maksimum u pregovaračkom procesu, ali da privatizaciju treba prekinuti usljed “boljih okolnosti”, sa čim je bila saglasna i ministarka.

Nezvanično kažu da je jedno od rješenja za Institut dokapitalizacija, odnosno da država učestvuje u oporavku, moguće javno-privatno partnerstvo…

“Vijesti” od Sekulićeve očekuju odgovore na pitanja zašto je tek sada odlučeno da ponište tender, da li je koji tender do sada poništen zbog promijenjenih okolnosti na tržištu i nedostatka konkurencije, koje su to nove mogućnosti nastupile u pogledu valorizacije Instituta, ko su potencijalni investitori i ima li odluka veze sa pismom o namjerama.

Predstavnik Udruženja manjinskih akcionara Instituta Zlatibor Vukasović kazao je lani da ima informacije da je, u međuvremenu, Vlada dobila pismo o namjerama drugog potencijalnog investitora u slučaju ako ova privatizacija propadne. Ovo je peti pokušaj privatizacije Instituta.

Javni poziv je objavljen 16. oktobra 2018, a u izbornoj godini je odlučeno da se poništi tender.

“Savjet je zadužio Tendersku komisiju da donese odluku o proglašenju tendera neuspjelim, što je bio plod duge i konstruktivne diskusije na sjednici. Konstatovano je da jedna dospjela ponuda za kupovinu akcija nije obezbijedila konkurenciju, te da je došlo do značajnih promjena kako na globalnom tržištu tako i u ekonomskom, finansijskom i pravnom sistemu Crne Gore koje otvaraju nove mogućnosti za valorizaciju nespornog resursa Instituta”, zvanično je obrazloženje Savjeta u saopštenju za javnost.

Konzorcijum je ponudio 10 miliona eura za 56,48 odsto državnih akcija Instituta i 27,94 miliona eura za investicije, u narednih pet godina, uz socijalni program.

U pregovorima je obezbijeđen i pristanak ponuđača na uslov komisije da preuzme i sporove Instituta, čiji se finansijski ishod sada ne može predvidjeti.

Rakčević je u avgustu 2018. kupio skoro 26 odsto akcija Instituta, koje su bile u vlasništvu države Srbije, za 2,8 miliona eura.

Vlada je krajem prošle godine informisala Skupštinu da odbija predlog poslanika DF-a Nebojše Medojevića da se poništi tender za Institut, uz obrazloženje da taj predlog nije osnovan jer ponuđač ispunjava kvalifikacione i minimalne uslove tendera, kao i da je sa konzorcijumom usaglašena “većina članova ugovora i ušli smo u završnu fazu pregovora”.

To je mišljenje Ministarstva ekonomije, a odluku Vlade je premijer Duško Marković potpisao 28. novembra.

Savjet je juče usvojio i ovogodišnji predlog plana privatizacije, kojim se predviđaju novi pokušaji prodaje državnih udjela u kompanijama, uz poruku da Zakon o javno-privatnom partnerstvu otvara bolje mogućnosti.

Slučaj Luke Bar

Ovo je drugi slučaj zaustavljanja privatizacije u momentu kada se stiglo do predloga ugovora sa ponuđačem. Savjet za privatizaciju Markovićeve vlade je poništio u aprilu 2017. tender za prodaju 30 odsto državnih akcija Luke Bar u paketu s Montekargom. To je takođe bilo suprotno preporuci Tenderske komisije za privatizaciju da se usvoji ponuda jedinog ponuđača – “OT Logistics” iz Poljske.

Do toga je došlo nakon što je Savjet Vlade Mila Đukanovića podržavao tu privatizaciju, a lider vladajućeg DPS-a javno kritikovao dio partije u Baru. On je tada nazvao neopreznim ponašanje odbornika DPS-a iz Bara koji su stali uz kolege iz opozicije protiv prodaje dijela Luke Poljacima.

Tadašnji predsjednik Tenderske komisije za privatizaciju Branko Vujović nije bio saglasan sa odlukom Savjeta, nakon čega se povukao iz te komisije.

 

izvor: vijesti.me

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Dizel jeftiniji devet, a benzini dva centa po litru

Prema podacima koje smo dobili od naftnih kompanija dizel će od danas koštati 1,55 eura, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.