utorak , mart 31 2020
Početna / Vijesti / Društvo / Odbor podržao Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti

Odbor podržao Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti

Predlog predat Skupštini na usvajanje

Odbor za ljudska prava i slobode podržao je Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica.

Članovi Odbora iz vladajuće koalicije predložili su Skupštini da usvoji predlog Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Glasanju nijesu prisustvovali članovi Odbora iz opozicije.

Ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka je kazao da je riječ o liberalnom zakonskom tekstu koji svima garantuje najviši stepen sloboda.

Pažin i Zenka
Pažin i Zenka (Foto: gov.me )

Perović: Niste imali tremu pri zaobilaženju istine

Rektor cetinjske bogoslovije Gojko Perović predložio je Vladi da povuče Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti i da sa svim crkvama i vjeskim zajednicama uđe u dijalog.

Konstruktivnim dijalogom bi se kako je kazao, nov predlog zakona obezbijedio za šest mjeseci.

„Ako je Vladi stalo prihvatiće naš stav i povući zakon i započeti dijalog sa crkvama i vjerskim zajednicama“, poručio je Perović.

Perović je pitao da li predsjednik države shodno Ustavu može da uzima na sebe pravo da osnuje ili obnovi crkvu.

On je na sjednici Odbora za ljudska prava i slobode, na kojoj se razmatra predlog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, kazao da se poštuju Ustav i zakoni drzave, a ne kanoni.

Sa sjednice Odbora
Sa sjednice Odbora(Foto: gov.me/Saša Matić)

Odbacivši optužbe Vlade da su protiv dijaloga, Perović je rekao da Zakonom atakuje na svojinu SPC.

Sjednici prisustvuju predstavnici Srpske pravoslavne crkve, Crnogorske pravoslavne crkve, Islamske zajednice, Jevrejske zajednice, Katoličke crkve…

Perović je kazao da se slaže s primjebama DF da se SPC izjednači sa zajednicom koja je djelovanje prijavila 2000. godine – Crnogorskom pravoslavnom crkvom.

Poslanik DF Slaven Radunović je na početku sjednice pitao zašto  su iz Odbora pozvali Crnogorsku pravoslavnu crkvu „koja je pseudoreligijska organizacija, kakvih ima još u Crnoj Gori“, i da se time vrši pritisak na rad Odbora.

Predsjednik odbora Halil Duković je odgovorio da je smatrao da se treba čuti riječ svih relevantih vjerskih zajednica.

Milutin Đukanović (DF) je tražio da se prekine sjednica dok se  o ovoj temi  prvo ne izjasni Zakonodavni odbor, koji zasijeda sjutra.

Duković je kazao da u Poslovniku Skupštine ne postoji uredba prema kojoj rad jednog odbora može uticati na rad drugog odbora.

„Nijeste vi vojnik koji mora da sprovodi lude naume šefa partije“, rekao je Đukanović.

Poslanici DF-a, inače, na sjednicu su donijeli po glavicu bijelog luka koje drže na stolu…

Ministar Mehmed Zenka na sjednici Odbora za ljudska prava: Predloženi zakon slobodi veroispovijesti garantuje svima u CG veći stepen prava i slobode nego važeći zakon iz 1977. Jednako se štite prava i slobode svih vjerskih zajednica i vjernika kao i građana koji nijesu vjernici.

Boris Bojović (CPC) je kazao da podržavaju predlog zakona, istakavši da će njime imovina koja je nezakonito prepisana SPC biti ponovo ozakonjena na crnogorsku državu.

Fuad Čekić iz Islamske zajednice je rekao da je zakon neophodan, navodeći da bi njime, između ostalog, trebalo detaljnije obrazložiti u kojim slučajevima će biti oslobođeni plaćanja poreza.

Kancelar Kotorske biskupije Robert Tonsanti je ocijenio da je ova verzija zakona unaprijeđena ali da bi je trebalo jos doraditi.

„Smatramo da bi bilo korisnije pristupiti jos većem stupnju dijaloga i produbiti predlog zakona“ .

On je predložio da se donese Lex specialis za pitanje imovine.

Đorđe Raičević iz Jevrejske zajednice kazao je da bi trebalo preciznije definisati prava vjerskih zajednica u okviru poreskog sistema.

„Zakon u globalu podržavamo, jer se ne razlikuje mnogo od ugovora koji imamo potpisan sa Vladom“, kazao je Raičević.

Pažin: Nastaviti dijalog oko oslobađanja od poreza i poreskih olakšica

Potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin je kazao da ne bi umanjivao značaj dosadašnjeg dijaloga između Vlade i Mitropolije, jer je bio koristan za obje strane.

„Jedan broj stavova Mitropolije je uvršten u ovaj Predlog zakona na moju sugestiju. Nije dobro da se gnijevimo. Gordost je smrtni grijeh u hrišćanstvu“.

Pažin je govoreći o upisu vjeskih zajednica u javni registar, istakao da mu nije jasno zašto SPC godinama ne želi da se upiše u registar.

Povodom traženog Lex specialis o imovini, kazao je da već imamo Zakon o svojinsko pravnim odnosima kojim se uređuje i pitanje svojine, ali da Zakon o slobodi vjeroispovijesti prepoznaje samo imovinu do 1918. godine  kao odraz specificnih crnogorskih okolnosti.

„Ni sada ne bježimo od dijaloga. I Zakon kad se usvoji kakav god bio njegov sadržaj… biće potrebno razgovarati. Spremni smo na taj dijalog“, poručio je Pažin.

On je kazao da treba nastaviti dijalog i oko oslobađanja od poreza i poreskih olakšica za vjerske zajednice.

Gojko Perović je odgovorio da Pažin nije imao tremu dok je u izlaganju zaobilazio istinu.

„O ovom Predlogu zakona smo pričali samo jednom, prije mjesec dana“, rekao je Perović, navodeći da nijesu dobili poziv ni za jedan od sedam okruglih stolova koje je pomenuo Pažin.

Istakao je da ne omalovažava ranije sastanke, ali da su tad pričali o prošlosti, Pažinovom duhovnom promišljanju.

„Šetali smo po manastirskm groblju, popili ste kafu i bili na ručku“, kazao je Perović.

On je kazao da ovo nije ni vremenski ni po sadržaju vrijeme za ovaj zakon.

Numanović: Zakon se odnosi na sve vjerske zajednice

Poslanik DPS-a Suad Numanovic je istakao da se ovim predlogom pokazuje odlučnost države da čuva i unapređuje međuvjerski slad.

„Zakon se ne odnosi samo na jednu već na sve vjerske zajednice i tako ga treba posmatrati“.

Milutin Đukanović (DF) je poručio da se zakon povuče i time daju sanšu miru: „Jer sve što radite vodi državu u građanske sukobe“.

Budimir Aleksić (DF) je kazao da je tekst zakona platforma „Mila Đukanovica za izazivanje građanskog rata u Crnoj Gori“.

„Po čijem nalogu to radi, ne znam“, kazao je on.

Žana Filipović (DPS) je kazala da predlog zakona prepoznaje državu Crnu Goru kao garanta prava na slobodu savjesti, misli i vjeroispovijesti.

Daliborka Pejović (DPS) je kazala da niti predloženi Zakon dijeli, niti će proizvesti bezbjednosne posljedice u Crnoj Gori.

Istakla je da nemaju namjeru da otimaju crkvenu imovinu:

„Svjesni smo da što je oteto, to je prokleto“.

Bojović: Nisam predstavnik NVO, već crkve koja je snagom bajoneta ukinuta

Boris Bojović (CPC) je kazao da imaju pravo da vjeru ispovijedaju u hramovima koje su „pravili naši zajednički preci“. Kazao je da nije član NVO niti pseudorelijgske organizacije, već predstavnik i episkop crkve koja je ukinuta 1918. „snagom bajoneta“.

Slaven Radunović (DF) je istakao da ovaj Zakon ima loše namjere.

„Loša namjera je kad tražite imovinu najveće religijske organizacije u državi, a sve da bi se ostvarila programska načela sa posljednjeg kongresa partije. Želite da vam partija uređuje crkvu. To smo već prošli, to je titoistički režim“,ocijenio je Radunović.

„I ja sam pravoslavni Crnogorac i puna je Srpska crkva u Crnoj Gori pravoslavnih Crnogoraca, da nam ne mjerite vi sad krvna zrnca, šta to znači u našem poimanju biti Crnogorac“, poručio je Gojko Perović.

Kazao je da zakon unosi smutnju među građane, jer ne poštuje iste principe kad je u pitanju istorija crkve i istorija države i zato što jedini zakon te vrste u okruženju i Evropi koji se u tekstu očuvanja vjerskih prava i sloboda bavi imovinskim pitanjem.

izvor: vijesti.me

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Coronavirus covid19

IJZ CG: Još 4 osobe zaražene koronavirusom, ukupno 109

Analiziran 51 uzorak Institut javnog zdravlja Crne Gore saopštio je da je od jutros izvršena …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *