sreda , jul 15 2020
Početna / Vijesti / Kultura / Odbor za izgradnju crkve Pomirnice: ZA BRATSKO POMIRENJE

Odbor za izgradnju crkve Pomirnice: ZA BRATSKO POMIRENJE

Ratno groblje na kome su pokopani posmrtni ostaci okupatorskih (njemačkih) vojnika, svečano je otvoreno prije dva dana u sklopu vazduhoplovne vojne baze „Golubovci“. U pomenutom groblju sahranjeni su posmrtni ostaci 64 okupatorska vojnika, od 2100 koliko ih je poginulo u toku Drugog svjetskog rata na prostoru Crne Gore. Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović juče je u Pljevljima, ovaj čin označio kao „civilizacijski odnos prema posmrtnim ostacima.“

Podsjećamo javnost da je u oslobodilačkom i građanskom ratu 1941-1945. u Crnoj Gori poginulo najmanje deset puta više pripadnika Jugoslovenske vojske u otadžbini. Samo iz pljevaljske opštine ubijeno je oko 450 ljudi kojima se ne zna groba ni mramora, a u jamu na Stražici, bez suda i zakona bačeno je 25 mučenika. Sedamdeset godina je prošlo od završetka Drugog svjetskog rata, a crnogorska vlast nije našla za shodno da po ljudskim i civilizacijskim zakonima sahrani braću, kumove i komšije, iz ove i nebrojenih jama i stratišta širom Crne Gore.

Njihova jedina krivica je bila što su ostali vjerni zakletvi koju su položili Kralju i Otadžbini. Primjera radi, Vukadin Jelovac nije bio Nijemac, niti okupatorski vojnik već komandir Jelovačke čete Bobovsko-ograđeničkog bataljona u balkanskim ratovima i Prvom svjetskom ratu, i  zarobljenik u mađarskom logoru Boldogason. Nosilac  četiri ordena: Spomenica za rat 1912, Spomenica za rat 1913, Spomenica za rat oslobođenja i ujedinjenja 1914-1918. i Srebrna medalja za hrabrost „Miloš Obilić“ završio je u jami na Stražici.

Zbog ove nepravde, po blagoslovu vladike Filareta, na Sretenje Gospodnje 15. februara 2002. godine, i formiran  je Odbor za izgradnju crkve Pomirnice na Stražici, koji je sebi postavio dva cilja: ekshumacija žrtava komunističkog terora iz jame na  Stražici i pohranjivanje njihovih kostiju u kripti crkve Pomirnice, koja će biti podignuta na mjestu jame; i štampanje spomen knjige-čitulje sa imenima one druge polovine stradale u građanskom i oslobodilačkom ratu na teritoriji i sa teritorije pljevaljske opštine.

Nažalost, aktivnosti Odbora na izgradnji crkve Pomirnice na Stražici, za sada nisu urodile plodom, zbog nerazumijevanja nadležnih državnih organa, pa čak ni lokalnih struktura, iako je vlast u Pljevljima držala opozicija. Kolika je žeđ naroda za istinom i pravdom najbolje pokazuje podatak, da je prvo izdanje knjige „Vrijeme bratoubilaštva-Građanski rat u Pljevljima 1941-1951“ autora Slobodana Radovića i Božidara Kasalice, i bukvalno planulo za mjesec dana. Zbog toga je Odbor odlučio da se štampa drugo dopunjeno izdanje pomenute knjige.

Odbor poziva sve potomke, srodnike, komšije i prijatelje postradalih pripadnika Jugoslovenske vojske u otadžbini, da, ukoliko to nisu do sada uradili, dostave podatke sa osnovnim biografskim odrednicama i fotografije, najkasnije do 1.maja 2017. godine, pošto je promocija knjige planirana za Vidovdan 2017. A od predsjednika Crne Gore g. Vujanovića očekujemo podršku i pomoć kako bi bratsko i građansko pomirenje u Crnoj Gori bilo prvi, pravi civilizacijski iskorak u budućnost. U suprotnom teško se može prihvatiti kao čin pomirenja sahrana posmrtnih ostataka okupatorskih vojnika, pa makar to bila i cijena evroatlantskih integracija, dok bratske kosti trunu po jamama diljem Crne Gore.

 

Odbor za izgradnju crkve Pomirnice

P R E D S J E D N I K

dr Novica Stanić

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

cerovic

Cerović pobjednik prvog kola Lige Crne Gore u drumskom biciklizmu

Pobjednik prvog kola Lige Crne Gore u Drumskom biciklizmu je Goran Cerović. Trka se vozila …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *