četvrtak , 30 novembra 2023
Početna / Vijesti / Društvo / Odgovor Boža Čabarkape na reagovanje dr Gadža: ERRARE HUMANUM EST!

Odgovor Boža Čabarkape na reagovanje dr Gadža: ERRARE HUMANUM EST!

Poštovani gospodine Gadžo,
Poštujući vaše godine, IQ na kojem insistirate ali i titulu doktora koja krasi vaše prezime, osjetio sam se dužnim da prokomentarišem vaše saopštenje objavljeno u lokalnim medijima u kojem se pominje moje ime kao i moj slučaj.
Nijedan zdravstveni sistem nije idealan. Naš se naravno nalazi kao jedan od najgorih u svijetu. Ta informacija ne bi trebalo da začudi ijednog iole ozbiljnog građanina Pljevalja ili Crne Gore ako se uzme u obzir da ga vodi diplomirani ekonomista, a vaš partijski kolega Kenan Hrapović. Ipak, ostavimo politiku po strani.
Etika i Hipokratova zakletva vam nalaže da prihvatite svaku osobu koja dođe kod vas na pregled, bez obzira na pol, porijeklo ili politička uvjerenja. Ljekarski pregled treba da se uradi na valjan način, a ne da pacijenta i ne pogledate, kao što je bio moj slučaj. Prije vašeg dolaska hematomi na ledjima i lijevom kuku su bili primjetni, što može potvrditi i policijski službenik koji se nalazio sa mnom u prostoriji. Ne vidim zašto u vašem saopštenju pominjete i pozivate se na pregled kada isti niste ni izvršili. Vi kao sudski vještak znate kako se postupa sa licem iz incidenta. Pravila ponašanja su ista za sve. Ni po babu, ni po stričevima nego po Hipokratu. Živimo u vremenu kada zakletve nisu ništa drugo do isprazne riječi, dok se etički kodeksi ponašanja sklanjaju u stranu jer nisu isplativi. „U času kada stupam među članove ljekarske profesije svečano obećavam da ću svoj život staviti u službu humanosti… Svoje zvanje ću vršiti savjesno i dostojanstveno. Najvažnija briga će mi biti zdravlje pacijenta…”
Pacijent treba da bude iznad svega, što znači i iznad ličnog nezadovoljstva izazvanog buđenjem u „gluvo doba noći“. Nije nikakva novost da u manjim gradovima kao što su Pljevlja nema odgovarajućih specijalizovanih kadrova pa zbog toga ne treba ni da vas čudi što ja „uredno dolazim na sve zakazane kontrolne preglede“  upravo kod vas. Kada sam pokušao da odem kod drugog ljekara u ordinaciji u kojoj vi radite, rekli su mi da zbog suđenja niko drugi ne može da me pregleda osim specijalista.
Teško je biti ljekar, posebno danas, kada cjelokupni zdravstveni sistem polaže veliki ispit. Svaki ljekar osim znanja treba da posjeduje i ljudskost, odnosno da smogne snage da prizna sebi da je prije svega čovjek koji je podložan greškama.

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Tužilaštvo formiralo 27 predmeta zbog lažnih diploma

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici ove godine formiralo je 27 predmeta povodom prijave koje se …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.