četvrtak , 18 jula 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Održana Svetosavska akademija

Održana Svetosavska akademija

sveosavska akademija

Sinoć je u prepunoj sali Doma Vojske održana Svetosavska akademija u čast Svetog Save, prvog srpskog arhiepiskopa i prosvetitelja i u čast velikog jubileja, osam vjekova autokefalnosti Srpske crkve.

Na ovoj akademiji govorili su: protojerej stavrofor dr Darko Đogo, episkop mileševski vladika Atansije, a program su upotpunili hor “Sveti kralj Vladislav“ iz Prijepolja, KUD „Pljevlja“, narodni guslar Radoslav Stanić i učenici Škole vjeronauke. Voditelj Svečane akademije koju je organizavala Eparhija mileševska i crkvena opština Pljevlja  bio je Milić Dujović.

atanasije

Episikop mileševski vladika Atanasije kazao je da nas osam vjekova Gospod sabira oko onoga što je najzdravije, najčestitije i najsvetije u našem rodu – to je ličnost Svetog Save i njegovo djelo.

– Sveti Sava je organizovao sebe, svoju ličnost, svoj život oko onog što je najbolje, najuzvišenije, najčestitije i najsvetije – to je ono što piše u Jevanđelju. Po tome obrascu izgradio je sebe i svoj život i po tom principu stvarao na prostoru na kom živimo, stvorio je Crkvu svetosavsku, Hristovu crkvu, organizovao život svoga naroda kao život Crkve po principima Jevanđelja: da ljubimo Boga, braću, da živimo časno i pošteno. Sve što je sveto i čestito da bude sadržaj našeg života. I kao tako organizovan od strane Svetog Save naš narod postoji i traje – istakao je vladika Atanasije.

Kud Pljevlja

hor Sveti Vladisalv

Milic Dujovic

radosakv Stanic

Opširnije u narednom broju „Pljevaljskih novina“

 

 

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

MINISTARKA PROSVJETE, NAUKE I INOVACIJA OTVORILA SAVREMENI KABINET U SREDNjOJ STRUČNOJ ŠKOLI

Ministarka prosvjete Anđela Jakšić Stojanović i ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić sa svojim …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.