sreda , 12 juna 2024
Početna / Vijesti / Kultura / Održano književno veče posvećeno poetici Milana Kneževića

Održano književno veče posvećeno poetici Milana Kneževića

Književno veče Milana Kneževića, posvećeno njegovoj poetici, posebno najnovijoj knjizi poezije „Nijemi dijalozi“ u izdanju UKCG, održano je 25. aprila u prepunoj sali SO u Pljevljima. O poeziji Kneževića govorili su književnik i književni kritičar prof. dr Dragan Koprivica i pjesnikinja i književni kritičar Milica Bakrač.

Na početku promocije u organizaciji DF Pljevlja, u ime domaćina prisutnima su se obratili Vladislav Bojović, Radan Raičević, Božidar Bajić i Rajko Palibrk. U svojim besjedama posebno su ukazali na poziciju Kneževića kao pisca, progonjenog od strane režima, pjesnika, koji je žrtva političke ostrašćenosti i namještaljki vrha vlasti u Crnoj Gori. Istovremeno su naglasili da progoni pjesnika ne služe na čast nijednoj državi, i da pokazuju tamnu stranu crnogorske stvarnosti zbog diktature, političkog jednoumlja, revanšizma i namjera da se uguši slobodna riječ.

Vladislav Bojović je istakao da je Knežević politički zatvorenik u privatnoj i kriminalizovanoj državi Crnoj Gori, jer je dosljedan, istrajan i nepokolebljiv borac za slobodnu i pravnu državu. Pritom je naglasio da je neprihvatljivo što jedan broj opozicionih partija i njihovih lidera ćute u situaciji brutalnog progona, kao i da jedan broj NVO izbjegavaju da se oglase. Naveo je i da je Knežević neuporedivo slobodniji u zatvoru, nego oni koji pripadaju režimskim strukturama. Pritom se iskreno ponadao da Knežević, kao odgovoran pisac, neće prestati sa pisanjem ni na robiji, te da će svoje uspomene jednom pretočiti u literarno štivo kao dokaz posrnuća aktuelne vlasti, koja pjesnike šalje na robiju u 21. vijeku na temelju providnih montiranih procesa.

Dragan Koprivica je istakao poziciju Milana Kneževića, pjesnika u današnjem alijeniranom društvu, uz napomenu da se Knežević rukovodi stavom velikog ruskog pisca, Njekrasova, koji je pjesnicima poručio da pjesnici mogu biti, ali da građani svog vijeka moraju biti. To jest, da se moraju odazivati na sve probleme savremenog trenutka, i boriti perom za pravdu, istinu i dobro naroda. Koprivica je naglasio da Knežević piše upravo na takvom fonu, da se odaziva na goruće teme današnje Crne Gore, i time ispunjava svoj dug prema poeziji i vremenu u kojem živimo.

Na ovoj književnoj tribini Koprivica je čitao odlomke iz pjesama Kneževića uz aplauze prisutnih ljubitelja pjesničke riječi, kao i jedan broj svojih satiričnih aforizama uz odličan prijem kod probirljive pljevaljske publike, u gradu u kojem već godinama traju Dani humora i satire „Vuko Bezarević“.640_20631572_DSC_0008

U svojoj nadahnutoj besjedi Milica Bakrač je istakla da pjesnička zbirka „Nijemi dijalozi“ stiže do čitalaca iako je njen autor na robiji i nedostaje našoj književnoj sceni. Navodeći stihove Branka Miljkovića „Da li će sloboda umeti da peva kao što su sužnji pevali o njoj?“ zapitala se kakva je vizija slobode u Crnoj Gori danas, i istakla da Knežević na robiji i neposredno osjeća naličje slobode javne misli i riječi. Citirajući Njegoševu misao „Neka bude što biti ne može!“ kazala je da u Crnoj Gori, izgleda, može sve, pa i da pjesnik bude utamničen. I to u vremenu kad se obilježavaju veliki kulturni praznici, Svjetski dan poezije, Svjetski dan knjige… Milica Bakrač je istakla da ne treba ćutati u vremenu progona javne i kulturne riječi, te da su se mnogi, koji bi trebalo da brane kulturu, danas u Crnoj Gori pretvorili u vlastita naličja i sjenke. Na kraju je naglasila da Milan Knežević svojom svijetlom biografijom pisca, izloženog progonima i robiji, ispisuje svoju veliku biografiju, kakvu uvijek ispisuju dosljedni opozicionari i disidenti, posebno na slovenskom kulturnom tlu.

Ovo izuzetno uspješno književno veče je i direktno prenošeno, pa je iste večeri i sljedećeg dana imalo već preko dvije hiljade pregleda na društvenim mrežama.

 

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Ani, Milici i Anđeli nagrada ”Dušan Grbović”

JU NARODNA BIBLIOTEKA „STEVAN SAMARDŽIĆ“ DODJELILA NAGRADU „DUŠAN GRBOVIĆ“ JU Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ je …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.