ponedeljak , 22 aprila 2024
Početna / Vijesti / Ekonomija / Ograničenje rasta cijene peleta važiće i dalje

Ograničenje rasta cijene peleta važiće i dalje

Vlada ima obavezu da jednom u roku od tri mjeseca preisputuje važenje odluke o ograničavanju cijena.

Vlada bi trebalo da produži važenje odluke kojom se cijena peleta kod proizvođača ograničava na 269 eura po toni, odnosno do 320 eura kod kompanija koje pelet prodaju isključivo na malo, saznaju “Vijesti” od izvora u izvršnoj vlasti.

To piše u predlogu informacije o primjeni Odluke o privremenim mjerama za ograničavanje cijena proizvoda od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi i listi proizvoda, koju bi trebala da se nađe na sjednici ove sedmice.Taj dokument je pripremilo Ministarstvo ekonomskog razvoja (MERT).

Vlada je u obavezi da makar jednom u roku od tri mjeseca preispituje važenje odluke o ograničavanju cijena.

Posljednjom dopunom odluke od 6. oktobra predviđeno je da proizvođači građanima moraju prodavati tonu peleta po cijeni do 269 eura, nezavisno da li se radi o prodaji na veliko ili malo. Dotadašnjom odlukom, usvojenom 3. avgusta, bilo je predviđeno samo da se cijene peleta u prometu ograničava do 269 eura po toni za kompanije registrovane za obavljanje djelatnosti proizvodnje, dok je na 320 eura bila ograničena cijena u trgovinama na malo. To su koristili proizvođači da građanima prodaju pelet po cijeni od 320 eura, što je pomenutom dopunom onemogućeno.

U tekstu predloga informacije piše da MERT uzimajući u obzir visoku stopu inflacije u Crnoj Gori prepoznaje da je od posebnog značaja obezbijediti adekvatan, kontinuiran i siguran pristup energentima za sve građane.

”Primjena Odluke na prethodno navedeni način određuje cijene peleta u skladu sa objektivnim troškovima proizvodnje, ali, takođe, i u odnosu na realnu platežnu sposobnost građana i mogućnostima za nabavku ovog energenta, iako proizvođači peleta imaju lukrativni motiv za izvoz, a koji nastaje usljed veoma visokih cijena peleta na evropskom tržištu, mora se imati u vidu da je ovaj sektor, u prethodnim godinama dok je bio u povoju, bio podržan od strane Vlade, odnosno u krajnjem od strane crnogorskih poreskih obveznika, pa je ekonomski opravdano da u periodima krize građani i domaća privreda imaju određene benefite”, piše u predlogu ministarstva.

Iz MERT-a su istakli da bi liberalizacija cijene peleta u ovom trenutku mogla imati nesagledive negativne posljedice, jer značajan broj građana ne bi uopšte mogao da obezbijedi grijanje za predstojeću sezonu.

”Produženjem ograničenja maksimalnih cijena peleta želi se povećati izvjesnost predvidljivost okruženja, smanjiti inflatorna očekivanja i u krajnjem ublažiti negativni efekti svjetske energetske krize”, zaključuje se u dokumentu.

Odluka o ograničavanju cijena peleta stupila je na snagu 13. avgusta. Međutim, mnogi građani od tada su se žalili da kod proizvođača nisu mogli kupiti pelet za 269 eura, već da je, štaviše, cijena bila i veća od ograničenih 320 eura.

Iako je prema podacima Monstata za prošlu godinu Crna Gora proizvela 73 hiljade tone peleta, od čega je domaće stanovništvo potrošilo 20 hiljada, dok se ostatak odnosio na izvoz, mnogi građani su tvrdili da ove grejne sezone do peleta uopšte nisu mogli ni doći.

Zbog toga je Vlada bila prinuđena da sredinom septembra ograniči izvoz, odnosno proizvođači ga sada mogu izvoziti jedino uz saglasnost resornog ministarstva.

Izvor-vijesti

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

EPCG -Prosječan račun za mart 34,76 eura

Domaćinstva su u martu 2024. godine potrošila 126.219.420 kWh (kilovatsati) električne energije, što je 4,22 …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.