ponedeljak , 4 decembra 2023
Početna / Vijesti / Ekonomija / Oko 40 upravnika stambenih zgrada u Pljevljima od Opštine traže da im isplati 405.000 eura

Oko 40 upravnika stambenih zgrada u Pljevljima od Opštine traže da im isplati 405.000 eura

Iz Opštine su obećavali da će kompenzacijom kroz radove na zgradama nadoknaditi novac koji im duguje Agencija za stambeno-poslovni fond, ali dosad nije realizovano ništa od tih obećanja, kazao je Dejan Jovanović

Oko 40 upravnika zgrada podnijelo je tužbu protiv Opštine Pljevlja za naknadu štete zbog novca koji im je Agencija za stambeno-poslovni fond ostala dužna. Nakon što je Privredni sud proglasio bankrot u Agenciji za stambeno-poslovni fond, sredinom novembra prošle godine, dug prema stambenim zgradama, zaposlenima, Poreskoj upravi i dobavljačima iznosio je 1.130.088 eura, a cjelokupna imovina, po procjeni sudskog vještaka mašinske struke Branka Lučića, procijenjena je na 9.370 eura. Agencija je zgradama za stambeno održavanje ostala dužna oko 405.000 eura, od čega je u Atlas banci ostalo zarobljeno oko 114.000 eura.

Tužbe su podnijete posredstvom agencije “Lendra”, a izvršni direktor Dejan Jovanović za medije je kazao da su tužbe jedini način za naplatu potraživanja.

-Na računima pojedinih zgrada bilo je i do 10.000 eura za stambeno održavanje. Iz Opštine su obećavali da će kompenzacijom kroz radove na zgradama nadoknaditi taj novac, ali dosad nije realizovano ništa od tih obećanja, kazao je Jovanović i dodao da su se pojedini upravnici obraćali nadležnima iz Opštine kada su im bile neophodne intervencije na zgradama, ali nisu naišli na razumijevanje i pomoć u rješavanju problema.

Na jednom od ranijih skupštinskih zasjedanja lokalnog parlamenta predsjednik opštine Igor Golubović kazao je da se mora vratiti novac koji je Agencija neovlašćeno potrošila u prethodnih 10 godina sa računa građana za održavanje stambenih zgrada i da će to biti učinjeno najvjerovatnije kroz radove, međutim, ništa od toga.

Bivši direktor Agencije za stambeno-poslovni fond Enver Kaljić ranije je takođe obećavao da će svaki cent biti vraćen.

Kada je u pitanju pomenuto lokalno preduzeće, koje je i zvanično ugašeno, ono je ostalo dužno značajna sredstva i svojim radnicima.

-Dug Agencije za stambeno-poslovni fond prema zaposlenima je oko 91.000 eura, ne računajući poreze i doprinose, kazao je Zoran Anđelić, bivši radnik, dodajući da su poslali Opštini zahtjev za planiranje sredstava iz budzeta, kako bi bivši radnici bili obeštećeni.

Kako Agencija nije imala svoje imovine radnici su svoja prava ostvarivali preko Fonda rada koji je zaposlenima isplatio šest minimalnih zarada, u iznosu od 222 eura, a što je ukupno 1.322 eura, kao i doprinose za PIO na minimalnu zaradu za poslednjih šest mjeseci. Međutim, cjelokupna potraživanja radnika nijesu isplaćena.

Prethodnih dana u lokalnoj upravi nijesmo mogli dobiti nikakav komentar kada je u pitanju tužba upravnika stambenih zgrada.

Opština osnivač i dužnik

-Osnivač Agencije za stambeno-poslovni fond je SO Pljevlja, a cjelokupan udio u imovini je imovina osnivača. Osnivač je imao kontrolu nad radom Agencije preko direktora i Odbora direktora u kome je imao većinu. SO je takođe na svojim sjednicama usvajala izveštaje o radu Agencije, kao i programe rada. Ukoliko nam ne izađete u susret bićemo prinuđeni da svoja prava ostvarimo sudskim putem i svim dozvoljenim sredstvima, poručuju bivši radnici u dopisu upućenom predsjedniku opštine Pljevlja Igoru Goluboviću.

Izvor: Dan

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Socijalni savjet predlaže: Starosna granica za odlazak u penziju 65 godina za muškarce i žene i 15 godina radnog staža

Predloženo i da pravo na starosnu penziju imaju i svi oni sa 40 godina radnog …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.