petak , 21 juna 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Olujni vjetar na području Pljevalja čupao stabla iz zemlje

Olujni vjetar na području Pljevalja čupao stabla iz zemlje

Na desetine stabala smrče i bora je polomljeno koja su prekinule vezu sa magistralnim putnim pravcem Pljevlja-Čajniče, a stradao je i veliki broj stabala šljiva, krušaka, jabuka i oraha, kaže Goran Leković predsjednik MZ Poblaće.

Olujni vjetar na prostoru planine Kovač, tačnije na području sela Poblaće i Potkovač u utorak i srijedu pričinio je ozbiljne štete. Porušena su stabla smrča i bora, a plomljena su i stabla u voćnjacima. Tokom jučerašnjeg dana mještani Poblaća i Potkovača na više lokacija morali su da sijeku polomljena stabla, kako bi raskrčili puteve koji vode do Pljevalja i susjednih sela.

-Na desetine stabala je polomljeno. Smrče su pale preko puta i prekinule vezu sa magistralnim pravcem Pljevlja-Čajniče. Pod udarima olujnog vjetra stradao je veliki broj stabala šljiva, krušaka, jabuka i oraha. Olujni vjetar bio je izuzetno jak i nosio je sve pred sobom – kazao je za „Dan“ predsjednik Mjesne zajednice Poblaće Goran Laković.

On ističe da su se mještani samoinicjativno organizovali kako bi sa putnih pravaca uklonili polomljena stabla.
U udarima olujnog vjetra više stabala je polomljeno i pored magistralnog puta Pljevlja-Čajniče, pa je ovaj putni pravac na kratko bio zatvoren na djelu od Metaljke prema Čajniču. Pomenuta dionica puta se nalazi na teritoriji Republike Srpske.

U Opštini očekuju zahtjeve za procjenu štete

Iz Opštine Pljevlja kažu da zahtjevi za nadoknadu štete od olujnog nevremena još uvijek nijesu dobili, ali da ih očekuju narednih dana.

-Čim pristignu zahtjevi opštinska Komisija ua prpocjenu šetata će obići ona domaćinstva gdje su štete pričinjene. Utvrdiće se štete, a potom će se izvještaj poslati Državnoj komisiji – ističu iz lokalne uprave uz pojašnjenje da Vlada donosi odluku o tome u kojoj će se mjeri obešteti poljoprivrednici i stočari.

Posebno velike štete pričinjene su u voćnjacima na području Mjesne zajednice Potkovač gdje je olujni vjetar bukvalno iz zemlje čupao stabla.

– Štete su sigurno velike. Mnoga stabla su izlomljena i uništena. Sasvim je sigurno da tim stablima neće biti oporavka – kaže predsjednik MZ Potkovač Vasilije Drobnjak.

Nevrijeme praćeno jakom grmljavinom, kišom i jakim vjetrom, pogodilo je i druga sela, kao što su Boljanići, Gotovuša, Male Krće i Milunići. U pojedinim selima oštećeni su i pojedini stambeni i pomoćni objekti. Posebno su stradali stariji objekti.

Vjetar je oborio i raznio sađevene stogove sijena koje je potom pokislo pa mu je potrebno novo sušenje. Stočari u šali kažu da su se ovakvom nevremenu nadali, jer je rod trave bio mnogo bolji nego prethodnih godina.Na nekim livadama rod trave bio je i tri puta veći nego prošle godine, pa kako kažu seljani, morao je jedan dio i da propadne.

Izvor-dan

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Predsjednik Skupštine CG Andrija Mandić posjetio Srednju stručnu školu u Pljevljima

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić danas je posjetio Srednju stručnu školu (SSŠ), razgovarao sa …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.