utorak , septembar 29 2020
Početna / Vijesti / Politika / Opstanak Pljevalja je moguć – toplifikacija

Opstanak Pljevalja je moguć – toplifikacija

Kada je riječ o toplifikaciji Pljevalja, treba pošteno konstatovati da nema toplifikacije iz drugog bloka Termoelektrane, jer nema drugog bloka Termoelektrane. I nema toplifikacije iz nove toplane, jer nema nove toplane. Uprkos takozvanim kratkoročnim mjerama lokalne i državne vlasti u poslednje dvije sezone, ove godine je zagađenost u Pljevljima bila rekordna.

Za rješavanje ovog problema potrebno je realno sagledati situaciju, vodeći isključivo računa o interesima ove sredine, a ne o interesima centralne vlasti. Potreban je iskren odnos, umjesto DPS strategije zamajavanja i bacanja narodnih para.

I pored svega, postoje mjere i rješenja koja mogu dati rezultate već od sledeće grejne sezone:

  1. Imajuću u vidu urbanističko-komunalni haos u Pljevljima, neophodno je, iz ugla toplifikacije, posebno tretirati urbanistički uređeni i neuređeni dio grada. Za gradske kvartove koji su urbanistički uređeni potrebno je predvidjeti sistem ili više sistema toplifikacije na ekološki prihvatljivim gorivima, o čemu struka treba da kaže poslednju riječ, a za one koji to nisu, potrebno je obezbijediti prelazak na ekološka goriva u individualnim stambenim objektima.
  2. Neprivatljiva je i nerazumljiva politika aktuelne vlasti koja ne predviđa korišćenje postojećih kapaciteta gradskih toplana, koje je moguće i potrebno rekonstruisati, poput kotlarnice u Skerlićevoj, u koju je već uloženo 500 000 evra, i prebaciti je na ekološko gorivo.
  3. Grijanje ekološki prihvatljivim gorivima ne može se nametnuti građanima, zbog čega je neophodno pravovremeno utvrditi njegovu cijenu, kako bi se uticalo na to da građani ne koriste druge vrste goriva, uz obaveznu intervenciju države, odnosno opštine, u situaciji kada tržište nametne veću cijenu grijanja.
  4. Gradski kvartovi koji nisu urbanistički uređeni i u kojima je pristup sistema toplifikacije nemoguć traže posebna individualna rješenja, takođe ekološki prihvatljiva. Zamjena sistema grijanja u individualnim objektima stanovanja, gdje zbog urbanističkih uslova nije moguć pristup sistema toplifikacije iz toplana, treba da bude realizovana uz čitav sistem mjera i aktivnosti, među kojima je osnovna subvencija opštine i države za nabavku opreme za grijanje na ekološka goriva i podizanje energetske efikasnosti stambenih objekata.
  5. Kao izvore finansiranja za velike toplotne sisteme – toplane potrebno je iskoristiti realno dostupna sredstva iz međunarodnih fondova, a za individualne sisteme grijanja prvenstveno sredstva po osnovu ekološke naknade.
  6. Dok u najvećoj mjeri ne bude realizovan sistem daljinskog grijanja i individualnog grijanja na ekološka goriva, neophodno je značajnim smanjenjem cijene struje u grejnoj sezoni uticati na smanjenje upotrebe fosilnih goriva, a samim tim i na zagađenost.

Rješenja uvijek postoje!

Potrebna je samo odgovorna vlast u službi građana!

 

Vladislav Bojović, predsjednik OO Demokratske narodne partije u Pljevljima i funkcioner Demokratskog fronta

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

_za-buducnost-crne-gore_Vijesti

„ZA BUDUĆNOST CRNE GORE“ : ZAR OPET „RAT ZA MIR“ ?

    Postupak nosioca liste Velike narodne koalicije ZA BUDUĆNOST CRNE GORE profesora Zdravka Krivokapića, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *