sreda , 24 jula 2024
Početna / Vijesti / Politika / OPŠTINA JE PRED BANKROTOM

OPŠTINA JE PRED BANKROTOM

Na dnevnom redu Skupštine opštine jedna od tačaka dnevnog reda bio je izvještaj o izvršenju budžeta za period 01.01.2019. – 30.06.2019. odnosno šestomjesečni izvještaj. Odbornik Nove srpske demokratije – Milan Mijo Lekić diskutovao je na sledeći način:

Postavlja se pitanje – što se ovaj izvještaj podnosi Skupštini za prvih 6 mjeseci i što je zakonodavac obavezao lokalnu upravu? Kao što se ništa ne dešava slučajno tako ni ovaj šestomjesečni izvještaj nije slučajan. Njegova svrha je da vidimo gdje smo, jesmo li u decembru dobro planirali, da li nam je budžet realan, da li nam je budžet uravnotežen. Ako nije, kao što i nije (29% izvršenje budžeta za 6 mjeseci), ne vjerujem da ima neko da može reći da jeste, onda se zna šta nam je raditi i vrši se rebalans (uravnoteženje) do 31.oktobra tekuće godine, to nam je zakonodavac rekao.

Očigledno Vi nemate namjeru da izvršite rebalans budžeta zato što ste svjesni da bi time priznali da ste svjesno previdjeli neke prihode u decembru mjesecu 2018.godine (kada je ovaj budžet usvojen), za koje ste znali da ih ne možete ostvariti. Ako je samo 29% izvršenje plana budžeta za prvih 6 mjeseci a ako se uzme u obzir činjenica da je dospjeli dug na dan 30.06.2019.godine 8 599 724 eura, ako se uzmu u obzir i ukupna dugovanja naše opštine, da su 16 915 373 eura onda nije teško zaključiti da je finansijsko stanje u našoj opštini katastrofalno i da je opština pred bankrotom.

Ne želite zato što nemate neke nove prihode, ne želite da smanjite rashode i, konačno, ne želite da priznate da smo mi iz opozicije  prilikom usvajanja budžeta govorili da je budžet pretenciozan, nerealan, neuravnotežen i da smo bili u pravu.

S obzirom na to da se opština finansira iz:

  • Sopstvenih prihoda;
  • Zakonom ustupljenih prihoda;
  • Iz Egalizacionog fonda;
  • Budžeta države

Analizom izvršenja sopstvenih prihoda, Zakonom ustupljenih prihoda, prihoda iz egalizacionog fonda i budžeta države, ponaosob, nije teško zaključiti da su prihodi zakonom ustupljeni a to je, porez na dohodak fizičkih lica  i koncesione i druge naknade po osnovu korišćenja prirodnih dobara, za našu opštinu veoma bitan, zato što se na prostoru naše opštine nalazi preko 50% prirodnih dobara Crne Gore.

Zakonom o finansiranju lokalne uprave za našu opštinu predviđeno je da 50% poreza na dohodak fizičkih lica pripada opštini, što je dobro, ali kasno! Kasno zato što  zakon je u primjeni kada su Pljevlja ostala, zbog lopovskih privatizacija, bez 6000 radnih mjesta, zato što i danas pljevaljski Podgoričani a i Pljevljaci budući Podgoričani sprovode racionalizaciju  radnih mjesta da bi napravili što veći profit.

Po Zakonu o koncesijama 70% koncesionih naknada od prirodnih dobara koje se nalaze na teritoriji naše opštine,  pripada opštini, i to je dobro.

Dobro bi bilo da nisu tajkuni iz vlasti u ime koncedenta  i braća, kumovi, prijatelji tajkuni, bliski tajkunima iz vlasti u ime koncesionara zaključili štetne ugovore i po državu i po opštinu.

Prilikom dodjele koncesija na pljevaljske šume, i pored činjenice da je pljevaljska kompanija „Company Pljevlja“ koja je bila formirana od 9 manjih kompanija  koje su se sve bavile drvopreradom, ponudila 21,6 evra po metru kubnom za četinar i 7 evra po metru kubnom za lišćar a „Vektra Jakić“ ponudila 13,5 evra po metru kubnom za četinar i 6 evra po metru kubnom za lišćar.

Koncesije na pljevaljske šume na 30 godina pripale su „Vektri Jakić“, koja je zarobila pljevaljske šume, koja ne isplaćuje koncesionu naknadu, koja zapošljava penzionere umjesto mlade ljude da bi izbjegla plaćanje  poreza i prireza na dohodak fizičkih lica, koja umjesto eksploatacije krči pljevaljske šume, koja uništava lokalne i nekategorisane puteve.

Prilikom dodjele koncesija na eksploataciju rude olova i cinka u rudniku bivša „Šuplja stijena“  koncesijom je obuhvaćena samo ruda olova i cinka  a zanemarene koncesije na zlato i bakar od kojih „Gradir Montenegro“  za zlato na godišnjem nivou ubira prihod preko 5,5 miliona dolara a za bakar preko 5 miliona.

Zato ćemo mi, poštovani građani, kada vi svojim glasovima smijenite ovu lopovsku vlast preispitati sve koncesione ugovore i one koji budu zaključeni na štetu države i opštine poništiti.

INFORMATIVNA SLUŽBA NOVE SRPSKE DEMOKRATIJE PLJEVLJA

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Tosic: Nuzno je da oni koji su unistili pljevaljska preduzeca odgovaraju

Danas je Skupštinu opštine Pljevlja zvanično posjetio potpredsjednik Vlade Crne Gore Momo Koprivica. “Imajući u …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.