ponedeljak , jul 13 2020
Početna / Vijesti / Društvo / Opština obezbijedila besplatno testiranje inteligencije za učenike i studente

Opština obezbijedila besplatno testiranje inteligencije za učenike i studente

U sali za društvene aktivnosti Gimnazije „Tanasije Pejatovic“, 6. oktobra 2018. godine u 10h, Mensa Crne Gore organizuje testiranje bazične inteligencije. Rok za prijavu je otvoren do srijede 3. oktobra 2018. godine do 23:59 časova. Cijena testiranja je 10 eura, dok je zahvaljujući saradnji sa Opštinom, za đake i studente obezbijeđeno besplatno testiranje. Pravo na testiranje imaju svi građani koji na dan testiranja imaju najmanje 18 godina, dok je za učenike škola starosna granica 16 godina. Rezultati testova se dostavljaju lično ili na adresu koju odredi kandidat. Rezultate testova zna samo kandidat i psiholog ovlašćen od strane Mense International koji pregleda testove. Mensin test možete raditi najviše tri puta u životu, pri čemu između dva testiranja ne smije da protekne manje od godine dana, objasnili su iz Mense.

Ciljevi Mense su da prepozna i pomogne razvoj inteligencije, ohrabri istraživanje njene prirode, kao i stvaranje stimulativnog, intelektualnog i društvenog okruženja za svoje članove. Članovi Mense pokreću inicijative i projekte u svrhu istraživanja različitih naučnih, kulturnih i društvenih polja. Mensa Crna Gora ima 256 aktivnih članova dok je u junu 2017. godine od strane Mense Internacional priznata kao punopravni član, što je došlo kao nagrada za vrlo naporan rad i trud članova na afirmaciji Mense Crne Gore u proteklom periodu.

Količnik inteligencije (IQ inteligence quotient) je mjera koja definiše relativnu bistrinu ili intelektualne mogućnosti jedne osobe, tj. brzinu snalaženja u novonastaloj situaciji. Predstavlja odnos između rezulata koji ispitanik postiže na testu inteligencije i rezultata koji postiže prosječna osoba iste starosti na istom testu i pod istim uslovima. Inteligenciju je moguće mjeriti, iako nesavršeno, testovima inteligencije. Međutim, u Mensi naglašavaju da ova organizacija ne podržava nijedan on-line internet IQ test.

Tesiranje je otvorenog tipa, tako da, osim učenika dvije srednje škole, test mogu raditi svi zainteresovani građani. Prijava za testiranje, popunjavanjem prijavnog formulara koji možete naći na sajtu www.mensa.me, je obavezna, naglasili su iz Mense.

Mensa je najstarije i najveće međunarodno udruženje visokointeligentnih pojedinaca. Uslov za članstvo u Mensi je rješavanje testa i ostvarivanje rezultata koji vas svrstava u  2 odsto populacije sa visokim stepenom inteligencije. Jednom zadovoljen kriterijum za članstvo važi trajno. Riječ Mensa na latinskom znači „okrugli sto“, što ukazuje na jednu od njenih osnovnih ideja – društvo jednakih, bez razlika po vjerskoj, polnoj, rasnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi.

V.M.

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

sjednica 9 jul

Situacija veoma ozbiljna: u Pljevljima 23 oboljele osobe od korona virusa

Na današnjoj konferenciji za novinare održanoj nakon sjednice Lokalnog štaba za zaštitu i spašavanje na …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *