sreda , novembar 25 2020
Početna / Vijesti / Društvo / Opština Pljevlja započela implementaciju projekta podrška unapređenju kvaliteta i plasmana brenda “Pljevaljski sir”

Opština Pljevlja započela implementaciju projekta podrška unapređenju kvaliteta i plasmana brenda “Pljevaljski sir”

U okviru javnog poziva za dostavljanje prijedloga projekata za subjekte za podršku poslovanju, projekta „Podrška Kraljevine Norveške razvoju Zapadnog Balkana – Norveška za vas – Crna Gora“, Opština Pljevlja je dobila sredstva za realizaciju projekta Podrška unaprijeđenju kvaliteta i plasmana brenda ,,Pljevaljski sir”.

Cilj projekta ,,Norveška za vas – Crna Gora“ www.norveskazavas.me, je doprinos ravnomjernijem društveno-ekonomskom razvoju u Crnoj Gori kroz povećanje mogućnosti za zapošljavanje, podršku socijalnoj koheziji i unapređenje lokalne infrastrukture u manje razvijenim opštinama. Ministarstvo spoljnih poslova Kraljevine Norveške izdvojilo je 1,4 miliona eura za projekat. Projekat sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) i trajaće 24 mjeseca. Opštini Pljevlja je dodijeljen grant u iznosu od 18,436.74 USD. Projekat će trajati 8 mjeseci.

Cilj projekta je unaprijeđenje ekonomskih aktivnosti i umrežavanje malih poljoprivrednih proizvođača i poboljšanje poslovnog ambijenta za prodaju tradicionalnog proizvoda sa dodatom vrijednošću. Posebni ciljevi koji će se ostvariti implementacijom planiranih projektnih aktivnosti su: unaprijeđenje procesa plasmana tradicionalnog proizvoda na domaće i regionalno tržište, podizanje kapaciteta udruženja proizvođača i njihovo međusobno povezivanje kao i stvaranje ambijenta za otvaranje novih radnih mjesta u sektoru poljoprivrede.

pljevaljski sir

Kroz javni poziv, Opština Pljevlja, kao subjekat podrške poslovanju, prepoznala je značaj unaprijeđenja kapaciteta prizvođača pljevaljskog sira koji su i ciljna grupa projekta.

U okviru projekta je planirana nabavka opreme – aparata za vakumiranje proizvoda i rashladne vitrine, koju će koristiti Udruženje proizvođača pljevaljskog sira u cilju ispunjavanja standarda bezbjednosti hrane u procesu prodaje proizvoda. U tu svrhu planirana je nabavka 2.500 ambalažnih jedinica od prehrambene plastike, različitih zapreminskih jedinica. Opština Pljevlja će obezbijediti prostor za organizovano funkcionisanje udruženja. Za potrebe pakovanja i plasiranja na tržištu, biće izrađene etikete sa logotipom i specifikacijiom pljevaljskog sira. Planirano je i angažovanje konsultanta za potrebe unaprijeđenja kapaciteta udruženja, koji će pratiti procedure u ispunjavanju zahtjeva standarda u procesu zaštite proizvoda, koordinisaće aktivnosti vezane za obuke predviđene projektom i sarađivati sa projektnim timom za vrijeme realizacije projektnih aktivnosti. Realizovaće se obuke na temu marketinga i tržišta, kao i obuke u oblasti zaštite i bezbjednosti proizvoda. Obuke su planirane za članove udruženja proizvođača pljevaljskog sira, kao i za proizvođače koji imaju preduslove za zaštitu proizvoda i unaprijeđenje kvaliteta u proizvodnji. Aktivnosti uključuju i promociju projekta, što podrazumjeva izradu promotivnog materijala, prezentaciju pljevaljskog sira jednoj od manifestacija ili sajmova hrane u glavnom gradu.

Završni događaj projekta planiran je u okviru manifestacije ,,Dani pljevaljskog sira” koja se tradicionalno organizuje u Pljevljima, u novembru i to ove godine po 19 put.

Implementacija projekta će za rezultat imati unaprijeđenje ekonomskih aktivnosti poljoprivrednih proizvođača na teritoriji opštine Pljevlja, bolje pozicioniranje na tržištu i stvaranje ambijenta za otvaranje novih radnih mjesta u oblasti poljoprivrede. Takođe, doprinjeće usvajanju znanja i vještina poljoprivrednih proizvođača u oblasti marketinga, zaštite šema kvaliteta i načina za ostvarivanje prepoznatljivosti tradicionalnog brenda na tržištu Crne Gore i regiona. Kao jedan od rezultata očekuje se unaprjeđenje mogućnosti otvaranja novih kanala prodaje kroz turističku djelatnost.

Realizacija projekta doprinjeće Jačanju održivosti i konkurentnosti malih biznisa kroz intervencije koje doprinose unaprijeđenju procesa i kvaliteta proizvoda, što je jedan od ciljeva projekta ,,Norveška za vas – Crna Gora“.

 

Projektni tim Opštine Pljevlja

 

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Budžet

Krivokapić ne očekuje opstrukcije u koncipiranju budžeta

Buduća vlada, prema riječima njenog mandatara Zdravka Krivokapića, ne očekuje opstrukcije u vezi koncipiranja budžeta …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *