nedelja , 27 novembra 2022
Početna / Vijesti / Ekonomija / Opštinske subvencije za poljoprivrednike, opštinska preduzeća i preduzetnike 320.000 evra

Opštinske subvencije za poljoprivrednike, opštinska preduzeća i preduzetnike 320.000 evra

Opština Pljevlja planira da podijeli 320.000 evra subvencija za četiri lokalna opštinska preduzeća, poljoprivrednike i preduzetnike. Najveća pomoć od 100.000 evra odnosi se na poljoprivrednike, na preduzetnike 20.000 evra a ostatak na opštinska  preduzeća. U cilju umanjenja negativnih ekonomskih posledica po građane i privredu izazvanih epidemijom zarazne bolesti COVID19 opština Pljevlja je preložila mjere, 30.aprila, koje će nakon dobijanja saglasnosti od Ministarstva finansija i Minstarstva javne uprave Crne Gore, predložiti na usvajanje Skupštini opštine Pljevlja po hitnom postupku. Mjere imaju za cilj imaju da zbog okolnosti izazvanih koronavirusom usmjeravaju i usklađuju rad organa lokalne uprave, javnih ustanova i preduzeće čiji je osnivač Opština Pljevlja u cilju obavljanja poslova od javnog interesa i stvaraju uslove za pomoć građanima, preduzetnicima i malim preduzećima radi prevazilaženja krize koja je nastala pandemijom. Usled zabrane obavljanja djelatnosti predviđene Naredbom Ministarstva zdravlja Crne Gore, neće biti zaduženi obavezom plaćanja lokalne komunalne takse i godišnje naknade za korišćenje komercijalnih objekata za period nemogućnosti korišćenja tog prava. Oslobađanja od komunalne takse se odnose na: bašte uz ugostiteljski objekat, privremene objekte koji se mogu premještati sa jednog mjesta na drugo, korišćenje prostora na taksi stajalištima i ostale oblike korišćenja javnih površina za koje je navedenim propisima predviđeno plaćanje lokalne komunalne takse srazmjerno vremenu korišćenja prava.

Oslobađaju se plaćanja zakupnine zakupci poslovnog prostora u vlasništvu Opštine Pljevlja, za period od tri mjeseca (mart, april i maj 2020.godine) ukoliko zakupac nije koristio objekat za obavljanje privredne djelatnosti zbog naredbi Ministarstva zdravlja Crne Gore. Za isti period oslobađaju se fizička i pravna lica plaćanja naknade za komunalno opremanje za privremene objekte i plaćanja zakupa javne površine na kojoj je postavljen privremeni objekat. Odlaže se naplata poreske obaveze po osnovu Prireza porezu na dohodak fizičkih lica za poreske obveznike koji nijesu u mogućnosti da izmire, za period od 90 dana od dana dospjeća obaveze za mart, april i maj 2020.godine.

Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine Pljevlja neće pokretati postupak prinudne naplate za mart, april i maj mjesec do 01.09.2020.godine: po osnovu godišnje naknada za korišćenje komercijalnih, naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta i naknade za komunalno opremanje za bespravne objekte za investitore koji imaju zaključene ugovore, po osnovu poreza na nepokretnosti za fizička i pravna lica; naplate članskog doprinosa Turističkoj organizaciji Pljevlja a visina članskog doprinosa, usled zabrane rada predviđene Naredbom Ministarstva zdravlja Crne Gore, biti umanjenja po osnovu članskog doprinosa za 2021.godinu.

Odobravaju se subvencije Opštine Pljevlja privrednim društvima i naknade jednog dijela izgubljenih prihoda od privrednih društava čija je djelatnost zabranjena i subvencionisanje zarada zaposlenih koji su iskoristili pravo na plaćeno odsustvo: DOO “Grijanje u iznosu od 30.000 eura”( za troškove usluga grijanja za privredne subjekte koji u ovom periodu nijesu obavljali djelatnost, kao i za korisnike materijalnog obezbjeđenja porodice koji koriste usluge grijanja), DOO “Vodovod” u iznosu od 60.000 eura (za troškove računa za vodu korisnika MOP-a, kao i naknade jednog dijela izgubljenih prihoda od privrednih društava čija je djelatnost zabranjena i subvencionisanja do 50% zarada zaposlenih na plaćenom odsustvu), DOO “Čistoća” u iznosu od 60.000 eura (za troškove računa za usluge odvoza komunalnog otpada korisnika MOP-a materijalnog obezbeđenja, kao i subvencija jednog dijela naknade po osnovu rada “Parking servisa”, DOO “Komunalne usluge” u iznosu od 25.000 eura(za zarade zaposlenih koji su koristili pravo na plaćeno odsustvo, kao i refundacija naknade po osnovu zakupa poslovnih prostora i tezgi), Opštinskoj organizaciji Crvenog krsta Pljevlja u iznosu od 25.000 eura i subvencije, preduzetništvu u iznosu od 20.000 eura i subvencije za poljoprivredu, u okviru postojećih mjera, se uvećavaju za iznos od 100.000 eura.

Vlada Crne Gore je u prethodnom periodu predložila niz mjera u cilju pružanja podrške privredi, zaposlenima i socijalno ugroženim građanima kako bi se umanjile negativne posledice od epidemije korona virusa. U okviru ovih mjera date su i preporuke jedinicama lokalne samouprave u cilju vođenja odgovorne fiskalne politike i usklađivanja rashoda sa raspoloživim prihodima. Određeni niz preporuka je dala i Zajednica opštine Crne Gore.

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Dizel jeftiniji devet, a benzini dva centa po litru

Prema podacima koje smo dobili od naftnih kompanija dizel će od danas koštati 1,55 eura, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.