nedelja , 25 februara 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Opštinski tima za sprečavanje pojave i širenja korona virusa održao konferenciju za medije

Opštinski tima za sprečavanje pojave i širenja korona virusa održao konferenciju za medije

Upoznali javnost sa novousvojenim mjerama u cilju sprečavanja pojave i širenja koronavirusa

Konferenciji za medije su prisustvovali predsjednik opštine Pljevlja Igor Golubović, direktor Doma zdravlja Ilhan Tursumović, direktor Opšte bolnice Pljevlja Erduan Lalović, načelnik Centra bezbjednosti Pljevlja Dragan Slavulj i epidemiolog Doma zdravlja Biljana Čarkilović.

Predsjednik opštine je u obraćanju građanima ukazao da su održana dva sastanka u vezi predmetne teme. Jedan sastanak je rukovodilaca kolegijuma opštine Pljevlja, a drugi Tima zaštite i spašavanja Opštine Pljevlja.

Oba sastanka su održana u cilju blagovremenog informisanja javnosti povodom uspostavljanja mjera za sprečavanje širenja korona virusa koje je na predlog Instituta za javno zdravlje donijelo Ministarstvo zdravlja Crne Gore.

Na osnovu sprovedenih sastanaka doneseni su sledeći zaključci :

Odlažu se sve sjednice radnih tijela i sjednica Skupštine opštine Pljevlja zakazana za petak 20 mart ove godine

Obustavljaju se sva javna dešavanja,predstave,manifestacije,koncerti,izložbe ,filmske projekcije,književne večeri i slično u javnim ustanovama čiji je osnivač opština Pljevlja

Dječije odjelenje narodne biblioteke “Stevan Samardzić” zatvara se za posjete djece.

Zatvara se kancelarija Američkog ugla za sve posjetioce.

Obustavljaju se sve aktivnosti utakmice,treninzi i slično kroje sprovodi Centar za sport i rekreaciju opštine Pljevlja.

Obustavlja se rad javne ustanove Centar za boravak djece sa smetnjama u razvoju i odraslih lica sa invaliditetom opštine Pljevlja.

Organičava se upotreba gradske kapele Ravni tako što se u jednom momentu na navedenom mjestu u zatvorenom prostoru ne može boraviti više od 10 lica.

Zabranjuje se prijem stranaka u organe lokalne uprave i lokalne samouprave osim na način koji će biti predviđen i javno istaknut na oglasnoj tabli, odnosno u ulazu u zgradu opštine Pljevlja i na zvaničnom sajtu opštine Pljevlja.

Uvodi se kontrolisani proces rada u opštini Pljevlja. U svakoj službi i Sekretarijatu uvode se dežurstva, a na šalteru u pisarnici, matičnoj službi i odjelu za ovjeru dokumenata biće prisutan po jedan radnik sa zaštitnom opremom kao i službenik Sekretarijata za privredu u periodu od 11 do 14 časova. Svaki rukovodilac dužan je donijeti i dostaviti raspored fizičkog prisustva na radnom mjestu kao i raspored za rad od kuće za narednih 15 dana. Organima i službama lokalne samouprave omogućava se pravo na rad od kuće službenika i namještenika i da su svi zaposleni dužni da budu telefonski dostupni rukovodiocima i da borave na teritoriji opštine Pljevlja i da se ako se za to ukaže potreba jave na posao.

Komunalna policija, Sekretarijat za inspekcijske poslove , Služba za zaštitu i spašavanje kao i Služba geronto domaćica radiće u punom kapacitetu pod posebnom zaštitnom opremom.

Komunalna preduzeća čiji je osnivač opština Pljevlja u obavezi su da donesu plan rada i funkcionisanja u datim uslovima i da o tome obavjeste građane Pljevalja .

Opštinski tim za zaštitu i spašavanje će obići potencijalne objekte za sprovođenje mjera karantina i dati predloge sjutra koji će se dostaviti Ministarstvu zdravlja za dalju proceduru sve u skladu sa pravilnikom i načinu organizovanja zdravstvenog nadzora i karantina i uslovima koji moraju ispunjavati ovi objekti za smještaj i karantin.

Direktori Doma zdravlja Plevlja i Opšte bolnice Pljevlja su apelovali na građane opštine Pljevlja da se pridržavaju privremenih mjera nadležnih organa i institucija. Potrebno je da svi građani zajedno budu odgovorni prema sebi, svojim porodicama i ljudima iz svog okruženja. Svaka karika u lancu treba da funkcioniše besprekorno. Potrebno je ostati kod kuće i podići higijenu na najveći nivo. Zdravstvene ustanove u Pljevljima posjeduju sa dovoljnim brojem lekara, lične zaštitne opreme,dezinfekcionih sredstava, lijekova, respiratora koji su potrebni u ovom momentu. Apeluju na građane koje imaju redovne kontrole kod svojih izabranih lekara i specijalista, a ukoliko im zdravstveno stanje nije ugroženo, da te redovne kontrole telefonskim pozivom sa svojim lekarima odlože za neke nove termine.

Epidemiolog u Domu zdravlja Pljevlja Biljana Čarkilović apelovala je takođe na strikne preporuke nadležnih organa. Trenutno je još aktuelna sezona gripa i ako se još suočimo sa korona virusom jasno je kakve bi to moglo imati posledice po zdravlje ljudi. Ne treba olako shvatati preporuke. Današnja situacija u Pljevljima kad je na ulicama bio prisutan veliki broj građana je pokazala da se mnogi građani ne pridržavaju preporuka nadležnih institucija što je neprihvatljivo. Takođe je doktorica apelovala da građani koji dolaze iz ugroženih područja poštuju mjere izolacije.

Načelnik Centra bezbjednosti Pljevlja je takođe ukazao na činjenicu da se mnogi građani Pljevalja ne pridržavaju predloženih mjera od strane nadležnih institucija i istovremeno ukazao na kaznene odredbe koje se mogu primjenjivati prema nesavjesnim građanima koji mogu ugroziti zdravlje građana što može imati i tragične posledice i krivičnu odgovornost za nesavjesne građane.

 

izvor: pvinformer.me

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Stanje na putevima: Putevi mokri i klizavi, smanjena vidljivost

Na putevima u zemlji danas se saobraća po mokrim i kilzavim kolovozima uz smanjenu vidljivost. …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.