sreda , 21 februara 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Orden akademiku Slavenku Terziću

Orden akademiku Slavenku Terziću

TOKOM DANAŠNJE PROSLAVE KRSNE SLAVE MANASTIRA DOVOLJA VLADIKA ATANASIJE ODLIKOVAO ZASLUŽNE ZA OBNOVU OVE SVETINJE

Manastir Dovolja danas je proslavio hramovnu slavu, praznik Uspenja presvete Bogorodice. Tom prilikom Svetu arhijerejsku liturgiju služio je episkop mileševski gospodin Atanasije uz zasluženje sveštenstva i monaštva Srpske pravoslavne crkve. Govoreći o samom prazniku vladika Atanasije je poručio da je neophodno da se narod okuplja oko crkve, kao i da živi hrišćanskim životom.

-U svim vremenima i na svim prostorima početni odgovor na pitanje šta raditi bio bi da ispunjavamo Božiju zapovest o ljubavi, prema Bogu i prema bližnjima. Bez obzira šta se događalo u svetu potrebno je imati ove dve zapovesti u umu i u srcu svome. I sigurno će nam one pomoći da se bolje snađemo u svim vremenima i na svim prostorima, poručio je vladika Atanasije.
Po obavljenom krsnom hodu oko manastirske crkve, vladika Atanasije je zajedno sa predsjednikom pljevaljske opštine dr Dariom Vranešom prelomio slavski kolač. Potom su uručena brojna priznanja zaslužnim za obnovu ove drevne svetinje. Za izuzetno veliki trud u radu vladika je odlikovao predsjednika Odbora za obnovu manastira Dovolje akademika Slavenka Terzića ordenom Belog anđela prvog stepena.
-Beli anđeo nije samo simbol visokih dometa srpske kulture i civilizacije, već je simbol otpornosti srpskog naroda. Mileševa je više od jednog vijeka bila zapustjela, ali je Beli anđeo ostao. Zahvaljujem i vjerujem da su ova priznanja samo još jedan posticaj da sve od sebe damo za dobro Srpske pravoslavne crkve, kazao je akademik Terzić nakon što mu je vladika Atanasije uručio orden.
Manstir Dovolja prvi put se pominje u dokumentima 1513. godine. Više puta je stradao od Turaka. Poslednji put je razoren 1875. godine. Tokom 1999. godine Zavičajni muzej u Pljevljima, zajedno sa Odborom za obnovu manstira Dovolja na čelu sa akademikom Slavenkom Terzićem, krčenjem u šumu zaraslih ostataka manastirskih zidina, započeo je sa realizacijom projekta njegove obnove. Trenutno je obnovljena manastirska crkva, a gradi se i konak

Izvor-pvsvitanje

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Spajić: Došli smo do održivog rješenja sa Sindikatom prosvjete

Predstavnici Vlade na čelu sa premijerom Milojkom Spajićem postigli su dogovor sa Sindikatom prosvjete o …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.