četvrtak , 30 novembra 2023
Početna / Vijesti / Društvo / Oslobodioci u Pljevljima još uvijek nemaju spomen obilježja

Oslobodioci u Pljevljima još uvijek nemaju spomen obilježja

Prema do sada prikupljenim podacima u oslobodilačkim ratovima od 1912. Do 1918. učestvovalo je 3326 pljevaljskih boraca, objavio je publicista Rajko Palibrk, podsjećajući da oslobodioci u Pljevljima još uvijek nemaju spomen obilježja. Prenosimo integralno saopštenje

Poštovani prijatelji, ove blage Božićnje dane posvetimo našim časnim precima, borcima slavne Pljevaljske brigade koja je podnijela najveću žrtvu u odbrani bratske srbijanske vojske u njenom povlačenju preko Arbanije. Prisjetimo se 859 heroja koji su svoje živote položili kao zalogu bratske ljubavi. Opomenimo se da moramo ispuniti dug prema našim viteškim precima time što ćemo im u centru Pljevalja podići dostojan spomenik i time sa sebe skinuti sramotu da nam pradjedovi počivaju bez groba i mramora.
Prema do sada prikupljenim podacima, kroz Pljevaljsku brigadu i druge jedinice u oslobodilačkim ratovima (1912-1918) učestvovalo je 3.326 pljevaljskih boraca, od kojih je 488 poginulo u borbi, 673 zarobljeno i internirano u logore, 361 umrlo u logorima, a iz logora se vratilo 319 boraca. Znači, ukupni gubici u ljudstvu izniosili su 859 boraca, što je gotovo svaki treći koji je mobilisan. Ratni gubici su bili veliki. Mnogo boraca je poginulo, umrlo od posledica ranjavanja, umoreno u zarobljeničkim logorima ili umrlo od „španjolke“.
Nažalost, do sada nije utvrđen broj civilnih žrtava u ovom periodu kojih je itekako bilo, posebno tokom austrougarske okupacije, isto kao ni broj žrtava epidemija tifusa i španjolske groznice koje su bile, bez ikakve sumnje, posledice okupacije.
Takođe, nikada nije izvršen potpun popis poginulih Pljevljaka u ovom periodu koji su se borili u drugim jedinicama crnogorske ili srbijanske vojske, a čiji broj ni u kom slučaju ne može biti zanemarljiv.
Veliki broj boraca sa područja Pljevalja, čak 607, je odlikovano za hrabrost, požrtvovanje i odanost. Zlatnu medalju za hrabrost „Miloš Obilić“ dobilo je 109 boraca, srebrnu medalju za hrabrost „Miloš Obilić“ dobila su 443 borca i medalju za revnost 55 boraca. Ako se prisjetimo da je na području sadašnje opštine Pljevlja u vrijeme Prvog svjetskog rata živjelo dvadesetak hiljada stanovnika, broj onih koji su dali život za slobodu i broj odlikovanih je za svako poštovanje.

Izvor-facebook Rajko Palibrk

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Tužilaštvo formiralo 27 predmeta zbog lažnih diploma

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici ove godine formiralo je 27 predmeta povodom prijave koje se …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.