ponedeljak , 26 septembra 2022
Početna / Vijesti / Društvo / Osma regionalna izložba meda, pčelinjih proizvoda i pčelarske opreme

Osma regionalna izložba meda, pčelinjih proizvoda i pčelarske opreme

Osma regionalna izložba meda, pčelinjih proizvoda i pčelarske opreme koja je juče održana u Ulici kralja Petra Prvog okupila je preko 40 izlagača iz Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Pokrovitelji manifestacije koja se tradicionalno održava svake godine, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja kao i Sekretarijat za poljoprivredu opštine Pljevlja, na ovaj način nastoje da pomognu proizvođačima meda u marketingu i prodaji ali i da popularišu pčelarstvo kao granu poljoprivrede koja je poslednjih godina u usponu. Manifestacija je prilika i za uspostavljanje bliže saradnje, razmjene znanja i iskustva između pčelara, kao i povezivanje sa potrošačima na lokalnom i regionalnom tržištu.

Iyloyba nasklovna

Otvarajući izložbu Mirko Đačić, predsjednik opštine, istakao je da je ovo, možda najbolja izložba meda u čitavoj Crnoj Gori.

– Utisci su da vi, uvaženi Pljevljaci, pokazujete veliko interesovanje za med i proizvode od meda. U Pljevjima postoji veliki broj pčelara koji su danas ovdje prisutni. Imamo ozbiljnu proizvodnju u toj oblasti godinama unazad. Ove godine se pčelari ne mogu pohvaliti značajnom količinom meda. Priroda je ovog ljeta uradila svoje. Uslovi nisu bili baš najpovoljniji, ali to naravno pčelare ne obeshrabruje. Oni su  se pripremili na najkvalitetniji način za sledeću sezonu za koju se nadaju da će biti bolja – kazao je Đačić.

Radule Miljanić, predsjednik Saveza pčelarskih organizacija Crne Gore, kazao je da  je zadovoljstvo danas biti pčelar i dijeliti radost sa kolegama pčelarima i svim prijateljima pčelarstva.

– Pčele nas sve više zbližavaju i okupljaju u jednu veliku porodicu koju svi moramo brižno čuvati i njegovati. U ovoj godini se ne možemo pohvaliti dobrim rezultataima. Bila je ovo jedna od najloših pčelaskih sezona. U ovakvim situacijama bila je hitno potrebna podrška države koja nije izostala. U saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja usaglašen je model za nabavku invertnog sirupa iz „Kuće Meda“ u regresu od 30 odsto – naglasio je Miljanić.

Na bogato opremljenim štandovima mnogobrojni posjetioci mogli su probati i kupiti različite vrste meda i drugih pčelinjih proizvoda, opreme kao i kozmetičkih i ljekovitih preparati na bazi meda.

Program su upotpunili kulturno-umjetničkim programom djeca iz vrtića Eko bajka, KUD “Volođa” i “Pljevlja” kao i Gradski tamburaški orkestar “Pljevlja”.

S.Z.

Opširnije u narednom broju „Pljevaljskih novina“

izlozba meda 1

 

izlozba meda 7

izlozba meda 6

izlozba meda 5

izlozba meda 4

izlozba meda 1 izlozba meda 2izlozba meda 3

izlozba meda 1.1

izlozba meda 8

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Mještani Šula najavili blokadu puta prema Pljevljima ako Opština ne riješi problem prevoza

Naselje je nekada brojalo oko dvije hiljade stanovnika, a danas s okolnim selima oko četiri …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.