nedelja , mart 29 2020
Početna / Vijesti / Društvo / Otac Gojko Perović u Novom Sadu: Predvodiću litiju u Kamenici

Otac Gojko Perović u Novom Sadu: Predvodiću litiju u Kamenici

 „Ja se i večeras, mada nisam u Crnoj Gori, osjećam ovdje u Novom Sadu kao da sam dio litije, jer je Sveti Petar Cetinjski hirotonisan u Sremskim Karlovcima, a Njegoš i knjaz Nikola družili su se sa znamenitim Srbima iz Vojvodine.

Protojerej-stavrofor Gojko Perović, rektor Cetinjske bogoslovije, bio je sinoć gost Matice srpske u Novom Sadu gdje je burno pozdravljen od više od hiljadu ljudi održao predavanje naslovljeno „Savremeni čovjek, savremeni svijet“, a koje se odnosilo na aktuelne dogaćaje u Crnoj Gori.

– Ja se i večeras, mada nisam u Crnoj Gori, osjećam ovdje u Novom Sadu kao da sam dio litije, jer je Sveti Petar Cetinjski hirotonisan u Sremskim Karlovcima, a Njegoš i knjaz Nikola družili su se sa znamenitim Srbima iz Vojvodine. U nedjelju ću predvoditi litiju u Sremskoj Kamenici i ako me oni moji budu pitali zašto baš tamo, podsjetiću ih da svi oni kada ih srce zaboli idu u Kamenicu, a ovo što se događa u Crnoj Gori, tu se baš o srcu radi –poručio je otac Perović.

O. Gojko u Matici srpskoj; foto: novosti.rs

Oduševljena publika u kojoj je bilo predstavnika svih generacija, preplavila je stepeništa, hodnike i svečanu salu Matice srpske da bi pozdravili, čuli i stisnuli ruku jednom od predvodnika litija u Crnoj Gori.

– Ovoliko nas mogao bi da okupi još samo Novak Đoković, prokomentarisao je jedan Novosađanin probijajući se kroz zgusnutu masu ljudi, prenose Večernje novosti.

Pozdravljajući dragog gosta, predsjednik Matice srpske prof. dr Dragan Stanić, upravnik Matičine biblioteke Selimir Radulović i književnik Miroslav Aleksić kazali su da ovoliku posjetu naroda Matica srpska ne pamti u svojoj istoriji dugoj 194 godine.

Nezapamćeno interesovanje za predavanje o. Gojka u Matici srpskoj u Novom sadu; foto: novosti.rs

Prije posjete Matici srpskoj, otac Perović je se susreo u vladičanskom dvoru sa njegovim preosveštenstvom vladikom bačkim dr Irinejem. On će biti gost predsjednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića, u nedjelju će predvoditi litiju u Sremskoj Kamenici.

 

izvor: novosti: in4s.net

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

covid 19 - koronavirus

Stručnjaci otkrivaju kada virus korona više neće moći da opstaje i kada će pandemija biti okončana

Virus korona je, kao i svaki virus, primitivno biće i teško mu je da se …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *