nedelja , 24 septembra 2023
Početna / Vijesti / Društvo / Otvorena Srpska kuća u Pljevljima

Otvorena Srpska kuća u Pljevljima

Danas je u Pljevljima u Ulici Vuka Karadžića otvorena  Srpska kuća. Osvećenje Srpske kuće izvršio je vladika mileševski Atanasije u prisustvu sveštenstva pljevaljskog namjesništva mileševske eparhije.

Objekat je kupljen prošle godine zahvaljujući pomoći Vlade Srbije, a radovi na rekonstrukciji su počeli u junu ove godine. Pored rekonstrukcije objekta izvršeno je i uređenje dvorišta.

-Ovo je naš doprinos odbrani svetinja. Radimo to na način da se nikada na ovim prstorima ne ugasi ta naša srpska tradicija. Sve ono što smo radili u proteklom vremenu kao Srpski nacionalni savjet radili smo da nešto ostane i to što smo stvorili da se ne ugassi. Tako je bilo i sa Srpskim novinama, Srpskim radiom, Srpskom televizojm, Srpskom  književnom zadrugom, tako je bilo i sa obilježavanjem nacionalnih praznika . Sve smo to baštinili i na neki način vrlo muktrpno stvarali i ništa se nije ugasilo– kazao je Momčilo Vuksanović, predsjednik Srpkog nacionalnog savjeta i  dodao da vjeruje da će ovo biti mjesto za okupljanje srpskih kulturnih i naučnih organizacija.

srpska kuća Pljevlja

 

 

otvaranje srpske kućesrpska kuća 3Vuksanović Srpska kuća

Vladika mileševski Atanasije odlikovao je SKC „Patrijarh Varnava“  ordenom Belog anđela drugi stepen za “ delatnu ljubav prema SPC, posebno pokazanu  u odbrani pravoslavnih svetinja u Crnoj Gori“ , a orden je primio Božidaar Jelovac, predsjednik SKC „Patrijarh Varnava“.

 

U programu su učestvovali:  Hor „Svetog Velikomučenika Stanka“ iz Nikšića, guslari Vaso Đondović i Maksim Vojvodić i zdravičar Miro Đačić.

 

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Rudnik uglja obilježio 71 godinu uspješnog rada

U sali Doma rudara Rudnika uglja AD Pljevlja, juče je obilježen Dan rudara i 71 …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.