subota , jul 2 2022
Početna / Vijesti / Društvo / Pacijenti simptome korone osjećaju i nakon pola godine

Pacijenti simptome korone osjećaju i nakon pola godine

Nova kineska studija tvrdi da su mnogi hospitalizovani pacijenti nakon liječenja simptoma korona virusa osjećali i šest mjeseci nakon zaraze, uključujući umor i probleme sa spavanjem.

Istraživanje je sprovedeno nad više od 1.700 osoba koje su liječene u kineskom gradu Vuhan koji je bio i epicentar pandemije. Rezultati su pokazali da je 76 odsto njih patilo od najmanje jednog simtpoma nekoliko mjeseci nakon što su otpušteni iz bolnice, piše CNN.

Otkriveno je da su umor i problemi sa spavanjem najčešći simptomi nakon oboljenja od COVID-19 infekcije i da se javljaju kod 23 odsto pacijenata šest mjeseci nakon njihove početne dijagnoze. Smatra se da bi bolest mogla imati i dugotrajne psihološke komplikacije poput anksioznosti i depresije koje su registrovane kod 23 odsto pacijenata, prenosi N1.

Kod osoba koje su imale težu kliničku sliku nakon zaraze, zabilježeno je kontinuirano oštećenje pluća.

“Budući da je COVID-19 nova bolest, tek počinjemo da shvatamo neke od njegovih dugoročnih posljedica po zdravlje pacijenata”, rekao je Bin Cao sa kineskog Medicinskog univerziteta Capital koji je vodio istraživački tim.

Dodao je da analiza u studiji pokazuje da neke osobe i po izlasku iz bolnice nastavljaju da žive sa posljedicama virusa, pa je naglasio potrebu za dodatnom njegom nakon otpusta, posebno za one koji imaju teške infekcije. Mnogi istraživači širom svijeta su proučavali posljedice koje infekcija korona virusa ostavlja na pacijente. Među njima su i doktori američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti CDC koji su se često osvrtali na studije o simptomima koji su ostali i nakon liječenja.

Naveli su da su to najčešće umor, otežano disanje, kašalj, bolovi u zglobovima i grudima. Ostale posljedice poput poteškoća u koncentraciji i razmišljaju nazvanim „moždanom maglom“, zatim depresije i glavobolje, takođe su smatrali dugoročnim.

Izvor: N1

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Jeromonah-Rafailo-Boljevic-774x484

Predavanje jeromonaha Rafaila o apostoslskom postu

Jeromonah Rafailo (Boljević), iguman manastira Podmaine, održaće predavanje na temu „Apostolski post“, u četvrtak 30. …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *