nedelja , 4 decembra 2022
Početna / Vijesti / Politika / PARK PRIRODE U PLJEVLJIMA VALORIZOVATI NA PRAVI NAČIN

PARK PRIRODE U PLJEVLJIMA VALORIZOVATI NA PRAVI NAČIN

Prirodni i ambijentalni uslovi, prirodne ljepote sa prostranstvima šuma, pašnjaka i livada pružaju mogućnosti za razvoj ruralnog turizma u opštini Pljevlja. U Pljevljima još uvijek ne postoji dovoljno kvalitetan i razvijen ruralno turistički proizvod koji bi se mogao ponuditi nacionalnom i inostranom tržištu.
U narednom periodu Pljevlja bi trebalo da dobiju zaštićeno područje – Gornji tok rijeke Ćeotine, koji će ujedno biti i prvi park prirode u našoj opštini.
Koalicija „TEMELJ ZA BOLJA PLJEVLJA“ snažno podržava ideju da se gornji tok rijeke Ćehotine proglasi zaštićenim područjem, odnosno parkom prirode. Tim povodom pozivamo sve odbornike u sadašnjem lokalnom parlamentu, da jednoglasno glasaju za ovaj veoma značajan turistički pontecijal za bolja Pljevlja. Zaštitom područja gornjeg toka rijeke Ćehotine, Pljevlja bi postala prepoznata i po turističkoj posjećenosti kako domaćih, tako i inostranih turista. Zaštita ovog područja daje mogućnost korišćenja izuzetnog turističkog potencijala, što se naročito odnosi na Meandre rijeke Ćehotine. Pljevlja, između ostalog, treba da budu prepoznata upravo po parku prirode i drugim prirodnim bogatstvima, a ne samo kao industrijski centar.
Razvoj turizma u pljevaljskom kraju se bazira na izuzetnim, neiskorišćenim potencijalima ovog područja kao što su: netaknuta priroda, ambijenti pogodni za različite vidove zimskog i ljetnjeg turizma, bogatstva flore i faune, prirodnih vrijednosti, vrijednih kulturno-istorijskih spomenika i tradicionalnog načina života na selu. U ovom području se mogu valorizovati svi ekološki prihvatljivi turistički projekti kao što su: razvoj ruralnog turizma, kajaking, sporski ribolov, pješačenje, vožnja bicikla, otvaranje etno prodavnice i kulturno istorijski turizam. Na ovom području nalaze se ostaci utvrđenog srednjovjekovnog grada Koznika, više lokaliteta sa nadgrobnim spomenicima – stećcima, ostaci građevina iz osmanskog perioda, kao i manastir Dubočica iz XVI vijeka.
Udruženim snagama ćemo postaviti Temelj za dobrobit građana Pljevalja, za bolja Pljevlja, za bolju turističku posjećenost naše opštine!

Miloš Ostojić

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Usvojene izmjene Zakona o predsjedniku

Poslanici Skupštine Crne Gore usvojili su izmjene Zakona o predsjedniku Crne Gore, koje je predložio …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.