nedelja , oktobar 24 2021
Početna / Vijesti / Društvo / “Periodični pregled nacionalnog odgovora na COVID-19 uz podršku SZO i RKI“

“Periodični pregled nacionalnog odgovora na COVID-19 uz podršku SZO i RKI“

Ministarstvo zdravlja Crne Gore, uz ekspertsku podršku SZO u partnerstvu sa Robert Koch Institutom iz Berlina, iniciralo je 24.maja proces periodičnog pregleda nacionalnog odgovora na COVID-19 u Crnoj Gori. Proces se realizuje zahvaljujući finansijskoj podršci EU, u okviru regionalnog projekta za jačanje kapacitete zdravstvene sigurnosti zemalja zapadnog Balkana.

Otvarajući skup, ministarka zdravlja istakla je “Razvijanje i jačanje nacionalnih kapaciteta za prevenciju, pripremljenost, odgovor i oporavak od kriznih situacija nije samo stvar odgovornog odnosa prema obavezama koje prozilaze iz ratifikovaog međunarodnog sporazuma – Međunarodnog zdravstvenog pravilnika SZO – već je to za Vladu Crne Gore nacionalni strateški prioritet koji nema alternativu. Ulaganje u zdravstvenu sigurnost je ulaganje u zdravlje, u održivi razvoj i inkluzivno društvo.

Ona je istakla “ Ovo je prilika da napravimo presjek stanja, identifikujemo izazove , naučimo iz naših lekcija, ali i sagledamo komparativna iskustva da bi bili bolji i snažniji sistem.”

sasatanak 1

Šefica SZO u Crnoj Gori navela je “svjedoci smo da pandemija gotovo u potpunosti konzumira prostor za strateško sagledavanje situacije, planiranje i djelovanje. To je razlog više zašto SZO posebno pozdravlja  napore napore i odluku Ministarstva zdravlja Crne Gore pod liderstvom ministarke Borovinić Bojović da zatišje i epidemiološku bonacu mudro iskoristi: za kolektivno kontinuirano učenje i unapređivanje sistema i strateškog,sveobuhvatnog  pristupa upravljanja rizikom od COVID-19, koji obuhvata mjere na planu pripremljenosti, prevencije, mitigacije, odgovora i oporavka.” Prema njenim riječima “samo sistem koji je spreman da kontinuirano sagledava, evaluira i adaptira svoj pristup kriznoj situaciji može biti bolji, otporan i u stanju da i u krizi ispunjava svoju misiju: da čuva zdravlje, spasava živote.”

Borovinic-Bojovic_Popa_Brajovic

U borbi protiv COVID 19 poručila je ona “nema mjesta monolitnom pristupu u odgovoru na pandemiju. “

Upravo Periodični pregled odovora na pandemiju nudi okvir, da se u okolnostima kontinuiranog generisanja novih znanja i dokaza i vrlo dinamične epidemiološke situacije,

(i)        sagledaju  mjere i aktivnosti na planu pripremljenosti i odgovora radi identifikovanja onoga što je dobra praksa, nedostaci i nauečne lekcije I, što je jednako važno

(ii)       kroz konsenzus, predlože korektivne mjere u cilju osnaživanja kontinuiranog odgovora na COVID-19

Ona je dodala “Konkretno, proces započinje sa prioritetnim sagledavanjem komponente kliničkog menadžmenta i prevencije i kontrole infekcije. Proces će se odvijati u jednom produženom trajanju i tokom svake nove posjete kroz konsenzus će biti definisan prioritetna komponenta kao predmet analize.”.

Ovaj pregled obezbijediće inpute za Nacionalni plan jačanja zdravstvene sigirnosti u Crnoj Gori, čije usvajanje je planirano za posljednji kvartal tekuće godine.

Brajović je zaključila riječima ”Za SZO , Crna Gora i druge zemlje zapadnog Balkana su prioritet i u fokusu naše pažnje i našeg djelovanja kako bi se doprinijelo smanjivanju  nejednakosti u zdravlju, obezbijedilo veće ulaganje u zdravlje i za zdravlje i napravio iskorak ka zdravijem, zelenijem, pravičnom i digitalnom društvu, u duhu SZO Programa rada za Evropu i Mape puta za zapadni Balkan. Ovo posebno ističem, jer kao što nema Evrope bez zapadnog Balkana, tako nema ni zdravstvene sigurnosti u regionu Evrope bez zdravstvene sigurnosti u Crnoj Gori i zemljama zapadnog Balkana. I svaki korak Crne Gore na pravcu jačanja kapaciteta za pripremljenost i odgovor na pandemiju je doprinos rjesenju globalnog problema.“

Pozdravljajući učesnike skupa šefica EU Delegacije u Crnoj Gori, Kristina Oana Popa, izrazila je zadovoljstvo što EU, ministarstvo zdravlja, Svjetska zdravstvena organizacija, Njemačka i Rumunija sarađuju u cilju unapređenja efikasnosti i održivosti zdravstvenog sistema Crne Gore. Solidarnost nam je pomogla da prevaziđemo najteže trenutke pandemije zajedno. Solidarnost će nam pomoći da porazimo virus, istakla je g-đa Popa.

 

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Proslava hramovne slave Sv. Petke

Proslava Svete Petke uz molitvu, litiju i duhovnu muziku

  Srpska pravoslavna crkvena opština Pljevlja najavila je proslavu hramovne slave 27. oktobra. Toga dana …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *