nedelja , 25 februara 2024
Početna / Vijesti / Kultura / Pet romana u užem izboru za NIN-ovu nagradu

Pet romana u užem izboru za NIN-ovu nagradu

U finale za prestižnu Ninovu nagradu roman godine za 2019. ušlo je pet djela, a dobitnik će biti saopšten u ponedjeljak, 20. januara.

U najužoj konkurenciji za nagradu su romani „Mulat albino komarac“ Steva Grabovca (Imprimatur), „Grozota ili…“ Slobodana Tišme (Čarobna knjiga), „Yugoslav“ Ane Vučković (Partizanska knjiga), „Po šumama i gorama“ Milenka Bodirogića (Orfelin) i „Pas i kontrabas“ Saše Ilića (Orfelin), saopšteno je iz NIN-a.

Žiri će, u ponedjeljak, oko podneva, saopštiti ime 66. dobitnika Ninove nagrade. Konferencija za medije biće u hotelu „Moskva“, sala Balkanska na 1. spratu.

Žiri, koji radi u sastavu Marija Nenezić, Branko Kukić, Ivan Milenković, Marjan Čakarević i Teofil Pančić (predsjednik), od deset naslova iz užeg izbora, odabrao je pet romana.

Naslov romana „Po šumama i gorama“ Milenka Bodirogića preuzet je iz prvog stiha poznate partizanske pjesme, u kojem dva čovjeka doslovce hodaju po šumama i gorama i bez patetike traže zemlju koja se u pomenutoj pjesmi zove „Naša“, prenijeli su beogradski mediji.

Roman Ane Vučković „Yugoslav“ slovi za elegičnu poemu o vremenu koje je junakinja provela sa ocem, a to vrijeme i njihov lični odnos neraskidivo su povezani sa – kasnije raskomadanom – Jugoslavijom.

Stevo Grabovac u knjizi „Mulat albino komarac“ daje svjedočanstvo o jednoj izgubljenoj generaciji, ratnoj apokalipsi, nakon koje dolazi mir koji donosi život bez nade u današnjem distopijskom društvu.
„Pas i kontrabas“ Saše Ilića slovi za pripovijest o harizmatičnom liku – čovjeku koji je živio buran život u burnom vremenu, otvarajući i temu preplitanja intime sa duhom vremena.

U konkurenciji je bio 201 roman.

Ovo prestižno priznanje dodjeljuje se od 1954. godine, a prvi dobitnik bio je Dobrica Ćosić za roman „Koreni“.

Trostruki laureat bio je jedino Oskar Davičo, dok su dvostruki bili Dobrica Ćosić, Živojin Pavlović i Dragan Velikić.
Davičo je bio i jedini laureat Ninove nagrade dvije godine uzastopno – 1963. i 1964. godine.

Sponzori NIN-ove nagrade su „Sberbank“, hotel „Moskva“, kao i jedna domaća i jedna strana kompanija koje su željele da ostanu anonimne kako bi u prvom planu ostali isključivo laureat i ugledno priznanje.

 

izvor: vijesti.me

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

POTPISAN SPORAZUM O PREKOGRANIČNOJ SARADNJI

Danas su, u prostorijama JU Centar za kulturu Pljevlja, Sporazum o prekograničnoj saradnji između Doma …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.