ponedeljak , 26 septembra 2022
Početna / Vijesti / Društvo / Peti skup bratstva Kneževića

Peti skup bratstva Kneževića

Peti skup bratstva Kneževića iz Zenice, Borovice, Rabitlja, Komina, Šumana, Katuna, Gornjeg sela i Porosa, čija je krsna slava Sveti Nikola, okupio je oko 60 bratstvenika 12. avgusta kod Crkve Svetog Ilije na Ilinom brdu. Okupili su se Kneževići iz Beča, Beograda, Nove Varoši, Podgorice, Pljevalja i okoline, sa ciljem da se međusobno upoznaju i održavaju porodičnu slogu i tradiciju.IMG_2143n

U srdačnom, bratskom raspoloženju rodbina se bliže upoznavala i veselila uz muziku uživo i svečani ručak. Svečani skup je blagoslovio protojerej stavrofor Darko Jović. Prisutne je pozdravio Miladin Ljubomirov iz Borovice, domaćin petog skupa, koji živi i radi u Beču, a obratili su se i Mirko Mitrov iz Zenice, Ljubomir Jovanov iz Gornjeg Sela i gost Radenko Lacmanović, kum Kneževića iz Borovice.
Najstariji prisutni bratstvenik bio je Drago Mitrov iz Zenice koji u oktobru ove godine navršava 80 godina, a najmlađi učesnik skupa bila je Dunja Mitrova iz Beograda sa samo 10 mjeseci. Uz gusle su pjevali Ljubomir Jovanov iz Gornjeg Sela i Milanko Milisavljev iz Komina. Čule su se naše izvorne pjesme iz Crne Gore i Hercegovine.
S obzirom da se u ovoj godini se navršava 120 godina od izgradnje Crkve na Ilinom brdu, koja se ovih dana renovira, svi prisutni su dali prilog prema mogućnostima.
Za domaćina sledećeg skupa koji će se održati iduće godine početkom avgusta, javio se Velimir Dikov iz Šumana, a tačan datum i lokaciju održavanja skupa odrediće domaćin. Odlukom većine rođaka skupovi će se održavati svake godine.

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

​Loša organizacija odgodila isporuku peleta Pljevljacima

​Za subvencionisani pelet prijavilo se 1.150 domaćinstava,a dobilo ga je 285, tvrde u lokalnoj upravi …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.