petak , jul 23 2021
Početna / Vijesti / Društvo / PETNAEST HILJADA PLJEVLJAKA NA LITIJI U PLJEVLJIMA

PETNAEST HILJADA PLJEVLJAKA NA LITIJI U PLJEVLJIMA

 

Šestu noć zaredom Pljevljaci su se okupili u Crkvi Svete Petke na Molebanu Presvetoj Bogorodici koji je sinoć služio preosvećeni episkop mileševski Atanasije. Vladici su sasluživali protosinđeli Vladislav, nastojatelj manastira Svete Trojice Pljevaljske, i Zosima, nastojatelj manastira Svetog Arhangela Mihaila u Đurđevića Tari, kao i protojerej Nikola Olić iz Pljevalja.

Crkva je bila mala da primi hiljade okupljenih vjernika pa su bogosluženje pratili preko ozvučenja koje je postavljeno ispred crkve Svete Petke. Nakon odsluženog Molebana, vladika Atanasije se kratko obrazio vjernicima riječima:

  • Ono što iz iz Hrama izađe treba da bude Hrama dostojno! – naglasio je vladika.

Potom se Litija predvođena svojim episkopom uputila ulicama grada. Prisutni narod je sve vrijeme pjevao crkvene pjesme uz povremene usklike: – Ne da se vetinje!!! Ispred zgrade Opštine Pljevlja u Ulici kralja Petra pristutnim vjernicima pročitan je proglas Odbora za odbranu svetinja koji po blagoslovu vladike Atanasija nastupa u ime sabora pravoslavnog naroda pljevaljskog kraja koji je nezadovoljan novoizglasanim Zakonom o slobodi vjeroispovijesti.

Nakon pročitanog proglasa vjernom narodu se obratio njegov duhovni pastir vladika Atanasije:

  • Svi mi ovdje sabrani, sabrani smo na dobrome putu, jer je to put Hristov. Ljudi se često kolebaju, ili iz svoga neznanja, ili straha, ili zbog zamki đavolskih, ostaju zapitani kojim putem da idu. Put Hristov je put siguran, to je put pobjednika. Put kojim vi, draga braćo i sestre, hodite suprotstavljajući se nepravdi je put koji vodi u vječnost. Svi drugi putevi su prolazni i propadljivi. Mi ne možemo odustati od ovoga puta, ovo je put od kojeg se ne odustaje. Želimo da idući ovim putem damo do znanja da smo na putu svojih predaka, da smo u zajednici svih svetih. Vidite kako je ovaj put uspio da okupi ono što je najčestije i najbolje u Pljevljima i okolini. Čast je pripadati ovome narodu i biti njegov arhipastir. Ono što je najbolje i najčestitije ide ovim putem, jer je ovo put humanosti, čovječnosti, put pravde. Želimo da jasno damo do znanja da ono što je najbolje u našem narodu njemu i pripada i da se ne može od crkve oduzeti ništa” – kazao je vladika Atanasije.

Litija se potom zaputila prema crkvi Svete Petke gdje je organizovan kratak kuturnoumjetnički program nakon čega se narod razišao u miru svojim domovima.

Podsjetimo, vjerni narod u Pljevljima i cijeloj Crnoj Gori se okuplja u znak protesta protiv Zakon o slobodi vjeroispovijesti koji je Skupština usvojila bez prethodne javne rasprave i usaglašenosti sa eparhijama Srpske pravoslavne crkve crkve koje kanonski djeluju na prostoru Crne Gore.

I pored prisustva ogromnog broja vjernika, blagodareći Bogu i blagoslovu preosvećenog vladike Atanasija koji neprestano ukazuje vjernom narodu koliko je u ovim teškim vremenima važno ponašati se dostojanstveno i u duhu hrišćanske ljubavi tražiti svoja prava, u Pljevljima se do sada nije desio ni najmanji incident. Iz tog razloga je Centar bezbjednosti prisustvo policije koja obezbjeđuje ovaj skup sveo na neophodni minimum.

 

Nakon završene Litije razgovarali smo sa nekim od okupljenih vjernika o utiscima koje nose nakon molebana i Litije. Svi oni su bili jednoglasni u ocjeni da se od Drugog svjetskog rata u Pljevljima nikada na jednom mjestu nije okupio ovoliki broj vjernika. Po procjenama nadležnih službi u Litiji je bilo između 14 000 i 15 000 Pljevljaka.

Novo okupljanje vjernika najavljeno je za večeras. Protesti će trajati sve dok Skupština Crne Gore ne povuče sporni Zakon o slobodi vjeroispovijesti.

Saopštenje odbora za odbranu svetinja

Litija 6 narodMoleban djeca

Moleban dr Vraneš

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Idejno rješenje

Za sportsko- rekreativni kompleks na Borovičkom jezeru potrebno 12 miliona evra

Lokalna uprava je danas predstavila izabrano idejno urbanističko – arhitektonsko rješenje sportsko rekreativnog kompleksa na …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *