utorak , april 7 2020
Početna / Vijesti / Društvo / Piroman zapalio kuću i četiri pomoćna objekta u Selcu

Piroman zapalio kuću i četiri pomoćna objekta u Selcu

Najveći problem nedostatak adekvatnih sankcija

Tačno je da je Kovid-19 nevidljiva opasnost koja nam svakim danom visi iznad gleve, ali u opštini Pljevlja postoji jedna vidljiva, ali za nadležene nevidljiva opasnost, a to su piromani. Sinoć je u Selcu igorjela kuća Gligorija Vojinovića i njegovog naslednika Zelena Vojinovića. Sve je izgorjelo do temelja, a radi se o velikoj materjalnoj i još većom nematarijalnoj šteti.

Zamislite da za nekoliko trenutaka ostanete bez ijedne uspomene na oca i djeda, sve njihove stvari, to porodično nasledstvo koje me godinama podsjećalo na njih mi je izgorjelo. Najveće porodično bogatstvo su naši preci i sjećanje na one od kojih smo nastali, kazao nam je nekadašnji predsjednik Sportskog društva Rudnika uglja.

Ono što me je razočaralo je da policija ili neće ili ne želi da riješi ovaj slučaj, osjećam se nemoćnim, nezaštićenim i osramoćenim kao građanin ove države koji poštuje zakone svoje zemlje. Nudim saradnju policiji i već sam im rekao da samo jedan čovjek u selu pali livadu svake godine i svi znamo ko je on. Čak sam ih vodio da im pokažem trag gdje je vatra zapaljena, ali su nemoćno širili rukama. Niko se nije sjetio da uzme odjeću, obuću od tog čovjeka ili pogleda ruke. Strašno je to. Znači i ovoga će puta proći nekažnjeno što je uništena državna i moja imovina. Sreća je što još kuća nije igorjelo, jer je jutarnja rosa usporila širenje vatre, a vatrogasci su bili nemoćni, istako je Vojinović koji je nemoćno tražio ostatke porodičnog nasledstva po zgarištu kuće koja je bila potpuno opremljena baš kao i pomoćni objekti.

Načelnik Službe zaštite i spašavanja Goran Čavić istakao je da su požari koji su aktelni ovih dana djelo piromana.

Imali smo nekoliko ozbiljnih požara koji su izazvani paljenjem livada, ne znam šta da vam kažem da imamo 300 vozila i 10 000 vatrogasaca ne bi uspjeli da stignemo na svako mjesato. Ja maksimalno mogu da pošaljem tri vozila i ćetiri čovjeka po vozilu na intervenciju, ali se pojave novi požari i sve tako u krug. Ljudi su mi na izmaku snaga ne spavamo nemamo dana pauze i vječito smo u dimu. Mojim ljudima je ugroženo zdravlje i život. Ne znam zbog čega se vinovnici ne kažanjavaju, a nije ih teško otkriti u selu se sve zna, kazao nam je Čavić koji je u toku razgovora bio na Kosanici gdje je buktio ogroman požar koji prijeti kućama. On je naglasio da su u Krpicama uspjeli da uz velike napore spasu kuću Peruničića, ali kako je stanje sada i da apeli ne pomažu mnoge će seoske kuće i kuće u prigradskim naseljima biti u opasnosti.

Ove godine izgubljen je jedan život i ništa. Ovome na put samo može da se stane zatvorskim kaznama, ali za sada to nije slučaj, istakao je Čavić.

Na kraju nećemo da apelujemo, jer apeli kod takve vrste, teško je reći ljudi, ne pomažu. Pitamo se da li su kao građani Opštine godinama prepušteni na nemilost bolesnim osobama koji uživaju u izazivanju požara, piromanima. Da li su građani opštine Pljevlja zaslužili da ostanu nezaštićeni od takve vrste homosapiensa koji još uvijek nisu shvatili da je civilizacijski napredak uslovio uvođenje zakona i društvenih normi kojih se civilizovan čovjek mora pridržavati. Pozivamo javno Vladu, Ministarstvo unutrašnjih poslova, policiju, tužilaštvo, komunalnu policiju, državnu bezbjednost da nam pomognu i spasu od bolesnika. Sjetite se samo požara tokom ljeta na primorju kada se kompletna država digla na noge, jer je bila ugrožena privatna imovona. Ovdje smo svjedoci da pored privatne imovine gore milione državnih šuma, vriejdnih nekoliko miliona eura i ništa.

Da neće kao i ranijih godina neko dobro omastiti brke jer pod plaštom koncesija na opožarenu šumu, od svega par eura po kubiku, neki su se obogatili sječom zdravih stabala, a opožarena šuma stoji kako stoji. Neka se specijalno tužilaštvo za organizovani krminal malo zarovi u papire i neka još jednom provjere kako je baš izgorjela arhiva Uprave za šume, a požar je nekako krenuo baš sa krova zgrade.

 

IZVOR: PVPORTAL.ME

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

policija

Zbog kršenja mjera šest osoba u Budvi kažnjeno sa ukupno 24.000 eura

Budvanska policije je 03. aprila lišila slobode šest bezbjednosno interesantnih lica zbog kršenja privremenih mjera …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *