utorak , 3 oktobra 2023
Početna / Vijesti / Društvo / Pismo podrške odbrani svetinja u CG prof. Milovana Čogurića

Pismo podrške odbrani svetinja u CG prof. Milovana Čogurića

Odbrani svetinja u Crnoj Gori, potpisima podrške prosvetnih radnika, pripadnika vojske i poslaniku Džemalu Koliću, koji brane Svetinje, stigla je podrška od profesora Milovana Čogurića, koji je generacije učenika podučavao predmetu “Odbrana i zaštita” u pljevaljskom Školskom centru,. Čogurić je imao uspješnu karijeru kao načelnik policije  u Pljevljima i Žabljaku, bio sekretar Saveznog ministarstva za odbranu. Prenosimo njegovo pismo podrške u cjelini.

“Ponosan sam što mogu da kažem da sam Pljevljak.Već davne 1972. godine počeo sam svoju profesorsku karijeru u Školskom centru. Dočekan srdačno, prijateljski, domaćinski od brojnih Pljevljaka, od koleginica i kolega iskreno, ubrzo nijesam bio čovjek sa strane. Postao sam Pljevljak. Ljudski odnos sredine i pljevaljska duša i dobronamjernost, i Srpska pravoslavna crkva i džamija bile su naše SVETINJE.

Danas, kada neki tako ne gledaju na naše svetinje, pridružujem se i podržavam moje koleginice i kolege, prosvjetne radnike Pljevalja i područnih odjeljenja i drugih crnogorskih gradova, iskreno i istinski – NEDAMO SVETINJE.

Milovan Čogurić, profesor i

Borjanka Čogurić, vaspitačica.

Kao načelnik centra bezbjednosti Pljevalja i Žabljaka, upoznao sam rad i život svih pripadnika ove teške profesije. Tada sam izrazio neslaganje sa odnosom prema Srbiji i dao izjavu da -mene nije strah od Srbije već mi je više zebnja bez Srbije. Danas se pridružujem mojim bivšim kolegama sa osvrtom NEDAMO SVETINJE.

Pridružujem se i podržavam moje ranije kolege iz vojne profesije u tvrdnji da NEDAMO SVETINJE. Bio sam sekretar Saveznog ministarstva za odbranu kada sam brojne jedinice iz Crne Gore prihvatio i nasavjetovao kako da se ponašaju na jugu Srbije kada su učestvovali u deblokadi teritorije Preševa i Bujanovca.

Smjelo, pismeno, odvažno, iskreno, drugarski, ljudski iz života iznjedri mladi poslanik Dženan Kolić, da brani i hrabro stade u zaštitu SVETINJA. Ljudski. Kapu dolje ovom Bjelopoljcu. Naročito vi, koji hoćete da nema srpskih svetinja. Podržavam ga. Dženane sinovče NEDAMO SVETINJE. Ni crkve ni džamije. To su naše SVETINJE. One su nama kao majke.

Devetoga jula ove godine javiše mi da je oskrnavljeno tursko groblje u mome dičnome selu Grančarevu. Groblje su našim kućama (Čogurićima, Gvozdenovićima, Radovićima i Ilićima) kako su našim precima pri isplati rekli Adžikići i Mehonjići ostavili -na AMANET. Neko od ovih koji mijenjaju stubove za struju (CEDIS ili…) iako je upozoren da je pored stare trafostanice tursko groblje, uzeo rovokopač i buldožer i dao sam izjavu za Vijesti 10.07.2020.godine da nas osramotiše jer nam oskrnaviše ovu SVETINJU. Dobijaju ovih dana krivičnu prijavu. Možda je neko htio da nas zavadi. Nikad se ne zna.

Tako ti je to moj Koliću. Ja sam pretprošle godine govorio u Gasulhani u Bijelom Polju tvome rođaku a mome kumu pred četiri imama i oko 800 ispratioca -svevišnjem na amanet. To je takođe SVETINJA.

Dženane Koliću -sve ti srećno i čestito bilo. NEDAMO SVETINJE.”

Milovan Čogurić, profesor

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Mještani nekoliko pljevaljskih sela odustali od blokade puta

Žitelji nekoliko pljevaljskih sela, kroz koja prolazi nova trasa saobraćajnice Mijakovići-Vrulja-Bijelo Polje, tvrde da im …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.