sreda , oktobar 28 2020
Početna / Vijesti / Društvo / Platforma za pravednu tranziciju podnijela Inicijativu za diversifikaciju privrednog razvoja opštine Pljevlja

Platforma za pravednu tranziciju podnijela Inicijativu za diversifikaciju privrednog razvoja opštine Pljevlja

Platforma za pravednu tranziciju juče je Opštini Pljevlja i Ministrastvu ekonomije podnijela Inicijtivu za diversifikaciju privrednog razvoja opštine Pljevlja.

Intenzivne promjene u sektoru uglja koje se dešavaju širom Evrope, posebno posljednjih godina kako zbog postizanja ciljeva klimatskih politika i ograničenja rasta globalne temperature, tako i zbog  finansijske neisplativosti investicija u ugalj, doprinjele su ubrzanom procesu energetske tranzicije.

Energetska tranzicija već je počela da mijenja tržište rada na načine koji stvaraju kako nove rizike tako i nove mogućnosti za radnike- nova radna mjesta, ali i u nekim slučajevima, gubitak radnih mjesta, zamjenu nekih postojećih zanimanja novim, sa potrebom za novim kompetencijama i vještinama.

Odsustvom razvojnih politika koje bi doprinjele privrednoj diversifikaciji lokalne ekonomije i podstakla ekonomski razvoj opštine Pljevlja stvorena je ekonomska zavisnost lokalne privrede o sektoru uglja čiji je razvoj baziran na radu Rudnika uglja i Termoelektrane Pljevlja.

Odsustvo razvojnih politika istovremeno je prouzrokovalo i ekonomsku stagnaciju grada praćenu brojnim ekološkim, zdravstvenim i demografskim problemima.

Ova Inicijativa ima za cilj da ukaže na potrebu pravedne tranzicije u smislu diversifikacije ekonomskog razvoja opštine Pljevlja koja će obezbijediti održivi razvoj određenih sektora privredne proizvodnje koji imaju potencijal za razvoj a koji će pružiti mogućnost zaposlenja velikom broju ljudi iz  sektora uglja onda kada dođe do definitivnog gašenja ovog sektora.

Inicijativa takođe ima za cilj da pomogne kreatorima politika u kreiranju vizije o tome šta mogu biti alternativne ekonomske vrijednosti,i identifikuje postojeće potencijale ovog grada u koje treba ulagati i razvijati ih. Ulaganje u druge ekonomske djelatnosti neophodno je bez obzira na budući tempo smanjenja zaposlenih u sektoru uglja i bez obzira na godinu kada će doći do potpunog nestajanja sektora uglja.

Vizija pravedne tranzicije se mora prepoznati i definisati na lokalnom nivou a kroz različite Vladine politke podržati. Ona se prvenstveno odnosi na lokalne zajednice ali se odražava i važna je za nacionalnu ekonomsku, socijalnu, demografsku politiku.

U tom smislu Platforma za pravednu tranziciju ukazuje na potrebu neophodne ekonomske diversifikacije Pljevalja koja će omogućiti razvoj održivih grana ekonomije i daje smjernice i preporuke za razvoj određenih sektora privredne proizvodnje.

Napominjemo, za uspješno realizovanje bilo koje od predloženih mjera neophodno je obezbijediti potrebne preduslove, prvenstveno u smislu infrastrukture. Putna infrastruktura je jedna od ključnih pretpostavki za razvoj ruralnih područja, jer pospješuje bolju povezanost sa krajnjim kupcem, lakši plasman proizvoda, a samim tim i obezbjeđivanje dodatnih prilika za sticanje prihoda. To je takođe i jedan od važnijih preduslova za razvoj ruralnog turizma.

Pored toga, u većini sela postoji problem sa vodovodnom mrežom, struja nije dovedena u sva sela, a ne postoji ni razvijena telekomunikaciona mreža  i mogućnost korišćenja interneta.

Udaljenost prehrambenih prodavnica i osnovnih i srednjih škola, banaka, udaljenost autobuske stanice, pošte takođe je prisutno kao problem i ograničavajući faktor u realizaciji bilo koje od predloženih djelatnosti za dalji razvoj.

Zbog svega navedenog, za očekivati je da će dodatno doći do daljeg ekonomskog slabljenja i depopulacije udaljenijih ruralnih područja, ukoliko nacionalne politike ne obezbijede povoljnije uslove za život i povoljniji ekonomski ambijent u ovim oblastima.

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Osnovno-državno-tužilaštvo-Pljevlja

Optužni predlog zbog ubistva djeteta pri porođaju

Osnovno državno tužilaštvo u Pljevljima podnijelo je Osnovnom sudu u Pljevljima optužni predlog protiv jednog …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *