četvrtak , 28 septembra 2023
Početna / Vijesti / Politika / Pljevaljske Demokrate u posjeti Delegaciji Evropske unije

Pljevaljske Demokrate u posjeti Delegaciji Evropske unije

Delegacija Opštinskog odbora Demokrata Pljevlja, koju su činili predsjednik Opštinskog odbora Milojica Tešović, odbornici i funkcioneri Demokrata Nikola Rovčanin, Bojan Krvavac i Miroslav Anđelić, posjetili su danas Delegaciju Evropske unije u Podgorici. Tom prilikom sastali su se sa predstavnicom Delegacije EU, Anom Stanišić Vrbica, i predočili probleme sa kojima se suočava opština Pljevlja, kao jedan od najzagađenijih gradova u Evropi. Naročito je predočen evidentan nedostatak volje i namjere od strane vladajuće elite da to stanje popravi. Demokrate su posebno istakle da je dugogodišnja zapuštenost i izostanak aktivnosti na planu unapređenja životne sredine u Pljevljima uslovila da se danas ova opština suočava sa veoma teškom ekološkom situacijom. U 2018. godini se očekuje otvaranje poglavlja 27 na putu ka punopravnom članstvu Crne Gore u EU. Od procesa u okviru ovog poglavlja očekivanja građana Pljevalja su velika, naročito na planu sanacije crnih ekoloških tačaka. Uvjereni smo da će zahtjevi EU konačno uozbiljiti Vladu Crne Gore da se fokusira na rješavanje alarmantne situacije kada je u pitanju aerozagađenje u opštini Pljevlja – istakle su Demokrate, konstatujući da je odnos prema Pljevljima do sada bio takav da se izbjegavalo i poštovanje zakonskih propisa.

 demokrate

Posebno je istaknuto da je dana 17. avgusta 2016. godine stupio je na snagu Zakon o životnoj sredini koji je u članu 79 propisao da jedinice lokalne samouprave mogu utvrditi naknade za zaštitu i unapređenje životne sredine u skladu sa svojim potrebama i specifičnostima. Zakon je ostavio lokalnim samoupravama da odrede kriterijume, vrste i visinu naknade, način plaćanja kao i obveznike. Propisano je da saglasnost na odluku organa lokalnih samouprava daje Vlada Crne Gore. Delegacija pljevaljskih Demokrata je izjavila da je prvo aktuelna lokalna vlast odlagala utvrđivanje ekoloških naknada zagađivačima, a potom je godinu dana kasnije, pod ogromnim pritiskom opozicije i NVO sektora, donijela dokument, ali sada Vlada Crne Gore izbjegava da da saglasnost na eko taksu, pod izgovorom da se privredni subjekti ne mogu opterećivati. „Gotovo istovremeno, Vlada Crne Gore uvodi akcize na ugalj od kojih se novac sliva u Budžet Crne Gore, a sa druge strane ograničava eko taksu od koje bi novac išao u lokalni Budžet za rješavanje ekoloških problema. Očigledno je da se interesi privrede stavljaju na prvo mjesto, pa i po cijenu zdravlja građana Pljevalja. Ušli smo u 2018. godinu, a opština Pljevlja je i dalje uskraćena za ekološku taksu koja nam po Zakonu o životnoj sredini pripada. Iz ugla centralne vlasti finansijska opterećnja privrede kada je u pitanju državna kasa su dozvoljena, ali kada je u pitanju izdvajanje novca za lokalni budžet i ulaganje u ekologiju, tu postoje ograničenja. Takav odnos je nedopustiv i neodrživ“ -saopšteno je Delegaciji EU.

 Ono što su Demokrate naglasile kao jedan od ključnih problema jeste činjenica da Institut za javno zdravlje Podgorica još od 2014. godine nije objavio statistički zdravstveni godišnjak, što se može utvrditi i uvidom na zvaničnu veb prezentaciju. „Ovo je neopravdano, imajući u vidu da su svi podaci povezani i pohranjeni u elekstronskom obliku u kompjuterima zdravstvenih ustanova u Crnoj Gori, pa tako i u Pljevljima. Postavlja se pitanje, zašto nadležne državne institucije kriju ove podatke? Građani Pljevalja su suočeni sa ogromnom stopom malignih bolesti. U sredini u kojoj živimo gotovo da nema građanina koji u svom okruženju nema nekog rođaka, poznanika ili komšiju koji se bori sa malignim bolestima. Jednostavno, ekološka katastrofa sa kojom su Pljevlja suočena i kojoj su decenijama izložena odrazila se na narušavanje zdravlja građana. Pojedini podaci plasirani iz NVO sektora koji se bavi ovom temom pokazuju katastrofalno i izuzetno zabrinjavajuće stanje kada je u pitanju zdravlje građana opštine Pljevlja i porast respiratornih i malignih bolesti. Sa druge strane, ukazujemo na neodgovornost državnih organa koji kriju istinu od građana Pljevalja. Pljevlja su grad koji je početkom 1990. godine imao blizu 12.000 zaposlenih, a danas nešto više od 5000, grad koji se raseljava i koji se suočava sa strahovitim padom broja stanovnika, uz zabrinjavajuću stopu mortaliteta i izuzetno nizak nivo nataliteta. U Pljevljima je zvanično najveći negativni prirodni priraštaj od čak – 237! Siromaštvo, nezaposlenost, nepostojanje investicija i nodgovoran odnos centralne vlasti uz ogromne ekološke probleme dovode u pitanje opstanak Pljevalja“, saopštile su Demokrate.

 Pljevaljske Demokrate su na kraju zatražile od Delegacije Evropske unije u Podgorici posvećenost u zahtjevima prema Vladi Crne Gore za dosljedo poštovanje zakona i iznalaženje mehanizama za pomoć Pljevljima, kao gradu koji obiluje ogromnim prirodnim potencijalima. Naša su očekivanja da upravo Delegacija EU u Podgorici, koja je svakako upoznata sa problemima opštine Pljevlja, preduzme aktivnosti i uputi sugestije na adresu Vlade Crne Gore kada je u pitanju poštovanje zakona i fokusiranje na preduzimanje mjera za rješavanje ekoloških problema Pljevalja – zaključili su predstavnici pljevaljskih Demokrata.Foto delegacija EU (1)

Delegaciji Evoropske unije u Podgorici uručen je i dokoment “Informacija o stanju životne sredine u opštini Pljevlja, sa inicijativom za uspostavljanje zakonitog postupanja nadležnih organa vlasti u cilju rješavanja ekoloških problema” koji je pripremio Opštinski odbor Demokratske Crne Gore Pljevlja, a koji sadrži podatke o stanju životne sredine u Pljevljima

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Dok premijer putuje, gorivo postaje luksuz

Cijene goriva će od utorka biti veće za četiri do sedam centi po litru. Građani …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.